Welkom “Groep Willems”

Welkomstbord (foto Martin Willems)

[10 oktober 2004]

e “Groep Willems” heeft een vaste kern van drie collega's uit het onderwijs.
Na hersteld te zijn van een hartaanval heeft Martin Willems besloten om zijn droom te gaan verwezenlijken.
Samen met twee vrienden, die het plan wel zien zitten, gaan ze in 2003 op pad. De droom van Martin is om de gehele grenslijn van Nederland met Duitsland lopend af te leggen.
Vanuit Drenthe, omgeving Emmen, ligt het voor de hand om te wandelen van Noord naar Zuid, en inmiddels is men halverwege Overijssel.

De Overijsselse Grenspalen Verzamelaars Club is al eerder van plan geweest om de Groep Willems welkom te heten in onze provincie, maar door allerlei oorzaken is het er nog niet van gekomen.
Maar op vrijdag 8 oktober 2004 gaat het dan toch gebeuren. Voor de volgende dag heeft de Groep Willems de 13e etappe gepland, van De Bergvennen tot aan de (oude) grensovergang De Poppe. Het zwaarste en langste traject tot nu toe, en hopelijk heeft men zich er niet op verkeken.
Ook hopen we dat het startpunt daadwerkelijk aan de Frensdorferweg, waar hun vorige tocht is geëindigd, zal zijn. Want hier bevestigen we ons affiche met een welkomsttekst.

Grenssteen met kaart (Foto Marin Willems)

Tevens hebben we een kleine puzzel bedacht. In totaal zes kaarten met daarop een aantal letters hebben we op strategische plekken langs de etappe bevestigd. Meestal aan grensstenen, maar ook eentje aan een oude slagboom en eentje in een commiezenhut.
Bij het in de juiste volgorde plaatsen van de letters, zou er de tekst “Op de grens is het goed toeven” verschijnen.

Gevonden kaarten (Foto Martin Willems)

Zowel de zware etappe als het oplossen van de puzzel, blijkt geen enkel probleem te zijn geweest voor de Groep Willems. Met hun inmiddels ijzersterke conditie, prachtig weer, de inspiratie van onze welkomstactie, de mooie natuur, de vreemde sfeer bij de grensovergang Denekamp en de Rammelbeek, zijn de mannen in dik vijf uur als ranke libelles over het traject gezweefd.

Vijf van de zes kaarten zijn gevonden door de groep, voldoende voor het oplossen van de puzzel.
Martin reageert nog dezelfde avond:

“We waren [als Drenthe-express] een hele tijd sprakeloos toen we vanmorgen de welkomstkaart van de OGVC zagen hangen: 'Droomden we?' 'Wat had dit te betekenen?' 'Worden we voor aap gezet?' 'Worden we gevolgd?' 'Wat moeten we hiermee?' Kortom, we haddden even tijd nodig om dit alles een plaats te geven. Daarna beseften we dat dit alleen maar een hartelijk welkom betekende. Een welkom in het Overijsselse grensgebied. We hebben dit erg gewaardeerd.”

De gewonnen prijs zal nader bekend gemaakt worden en aan de winnaars worden overhandigd.

(De foto's zijn gemaakt door Martin Willems.)