Stampij om 843-D

843-D (Foto: Eberhard Gutberlett)

[Januari 2006]

Eberhard Gutberlett stuurt ons een foto van grenspaal 843-D, die hij net bezocht heeft.
Met deze steen wás al iets bijzonders aan de hand: hij is jaren terug bij een herplaatsing verkeerd om geplaatst, en de O (Overijssel) en de M (Münster) staan dus aan de verkeerde kant.
Eberhard heeft echter gezien dat de inscripties op de achterkant (gezien vanaf het fietspad) vermoedelijk recent zijn “vernieuwd” en extra diep zijn ingekerfd.
Zo te zien op de foto is het niet al te professioneel gedaan, maar het wijst ook niet direct op vandalisme.
Het ergste is dat er, al dan niet opzettelijk, fouten gemaakt zijn in het jaartal.
Volgens Eberhard zou dat 1773 moeten zijn, en nu staat er 1702!
Een vreemde zaak, en mét Eberhard vragen wij ons af: wie doet er nou zoiets?


Gp843 geel (Foto: Dick Waanders)

[18 januari 2006]

Bij het horen van het nieuws over de “vreemde” inscripties op grenspaal 843-D dachten we natuurlijk meteen aan Harry van der Sleen van de Historische Sociëteit Enschede, omdat de steen in “zijn gebied” staat en hij zich inzet voor het wel en wee van de stenen daar. Harry maakt zelf een eind aan speculaties in berichten die de ronde doen:

“Vol verbazing las ik op je website het nieuws van Eberhard over grenspaal 843 D. Ik zeg vol verbazing want ik heb je nota bene in mei vorig jaar al gemaild dat wij (Hist. Sociëteit) deze grenspaal “in ere hersteld” hebben! Bovendien heb je dit nieuws zelfs op je eigen website geplaatst! Ook heb ik dit nieuwtje op het grenspalenforum van Eef Berns geplaatst:
http://groups.yahoo.com/group/grenspalen/
op 24 mei onder nummer 585. Ik heb toentertijd en daarna hier geen enkele reactie op gehad. Je kunt je dus voorstellen dat ik nu na deze late reactie erg verbaasd ben, terwijl ik dus duidelijk deze actie in de publiciteit heb gebracht onder de grenspaalliefhebbers. Iedereen die betrokken is zou dus op de hoogte moeten zijn.
Wat je opmerking betreft over de kwaliteit van de inscripties, kan ik je meedelen dat dit gebeurd is door een professionele steenhouwer. Dat het nu nog niet fraai oogt op een foto, komt omdat door het tevoorschijn brengen van de inscripties, de verweerde laag verstoord is. Dit “probleem” is een kwestie van tijd, door nieuwe verwering gaat de paal er weer natuurlijker uitzien.
Wat het jaartal betreft: dit moet zijn 1792, maar wij waren ten tijde van de restauratie nog niet helemaal zeker of het 1792 of 1762 moest zijn. We hebben daarom dit nog even in het midden gelaten en daarom lijkt het of er nu 1702 staat. Inmiddels weten wij dat het 1792 moet zijn want dit hebben we ook aangetroffen op een andere paal van het zelfde model en in documenten. Binnenkort gaan we dit afmaken.

Ik hoop dat ik met de herhaling van deze feiten wat geheugens opgefrist heb en de zaken weer duidelijk gemaakt heb en er een einde komt aan onnodig gespeculeer.

Harry van der Sleen.”


Gp843 rood (Foto: Dick Waanders)

[20 januari 2006]

“Alweer iets te melden over grenspaal 843 D.
Ik ben vandaag nog even wezen kijken en tot mijn schrik is de nieuwe inscriptie door iemand bewerkt met een oranje krijt op de manier van de ‘viltstiftvandalen’ uit Hardenberg. De inscripties zijn ingekleurd en van het jaartal 1792 is geprobeerd 1773 te maken. Dit is ten onrechte en op de verkeerde manier geprobeerd te verbeteren. Ik hoop maar dat deze kleur makkelijk te verwijderen is.
Misschien is dit door de zelfde mensen gebeurd waaraan jij refereert op je website met betrekking tot de Witte Paal en de Wierdense brug.

Harry van der Sleen”