Het Smokkelmuseum, Overdinkel

De toegangsdeur (Foto: Dick Waanders)

[10 november 2007]

renshistorisch Smokkel- & Textielmuseum Overdinkel, zo luidt de naam van het museum voluit.
We zijn hier al in april 2005, maar het heeft tweeënhalf jaar geduurd voordat het verslag uit onze pen (toetsenbord) rolt.

Het Smokkelmuseum is speciaal voor de LAGA-2003 ingericht, en na afloop van dat grensoverschrijdende (Duitse) evenement samengevoegd met het al bestaande Textielmuseum. In het voorjaar van 2004 is het museum een feit aan de Hoofdstraat 195 te Overdinkel.

Poort en binnenplaats (Foto: Dick Waanders)

Het museum maakt deel uit van Restaurant Saksenstal Gerrit en zit ook in hetzelfde gebouw.
De grensovergang Overdinkel-Gronau bevindt zich op minder dan 1 kilometer afstand.

Textielmachine (Foto: Dick Waanders)

Omdat bijna heel Twente ooit in het teken heeft gestaan van de textielindustrie, hebben de ingenieuze machines die hier staan ook onze ruime aandacht. Al was het alleen maar vanwege de kleurrijke klosjes garen die mooie plaatjes opleveren.

De verificateur

Meer dan de helft van het sfeervolle museum is gewijd aan het smokkelen en vanzelfsprekend aan de douane. Zonder oplettende douaneambtenaren en grenscontroleurs zouden er immers geen spannende smokkelverhalen zijn.

Grensovergang Tiekerhook (Foto: Dick Waanders)

Op een grote wand is een enorme foto van de nabijgelegen grensovergang Overdinkel-Tiekerhook (Gronau) te zien. De gebouwen erop zijn nog altijd duidelijk herkenbaar op dit punt aanwezig.

De Drilandsteen (Foto: Dick Waanders)

Erg veel over grenspalen is er niet te vinden in het museum, maar de betekenis van de unieke Drilandsteen (“Drielandpoal”) uit 1659 wordt wel via een grote tekening mooi uitgelegd.

De filmzaal (Foto: Dick Waanders)

Een smokkel-VW en vele andere smokkelattributen, zoals een accordeon, zijn hier te zien in de diverse vitrines. In het verduisterde gedeelte is een “cinemascoop” met 60 zitplaatsen gevormd door oude kerkbanken, waarin een authentieke smokkelfilm wordt gedraaid en iets over de textielindustrie is te zien.
Ook erg leuk en sfeerbepalend is het snuffelwinkeltje bij de ingang. Souvenirs, textiel, smokkelattributen en andere zaken zijn er te koop.

Kijk voor de openingstijden eerst op de webzijde van het museum (www.smokkelmuseum.nl). Het museum is van 1 oktober 2007 tot 9 april 2008 gesloten.

Gp 23 (Foto: Dick Waanders)

Omdat we na het bezoek aan het Smokkelmuseum weer zin krijgen in het échte grensleven, gaan we naar Punthuizen om grenssteen 23 te bezoeken.


Het Smokkelmuseum, het Textielmuseum, Restaurant Saksenstal Gerrit en het woonhuis van de eigenaar zijn op 16 augustus 2012 helaas volledig afgebrand.