Van Sterrenwacht tot Rammelbeek

Rita in duel met 48-I (Foto: Dick Waanders)

8 april 2015

Met als wapens een camera in haar rechterhand en een uit de grond getrokken stok met scherpe punt in haar linkerhand, en met als handicap een verzwikte voet, duelleert grenspalen-verzamelaarster Rita met grenspaal 48-I. De steen heeft zich bijna onzichtbaar gemaakt, en verschanst zich achter scherpe doornenstruiken. Rita is aan de winnende hand.
Wat ging eraan vooraf?


Cosmos Sterrenwacht, Lattrop

Op weg naar de groene grensovergang Lattrop-Nordhorn, komen we langs de Sterrenwacht Denekamp-Lattrop. Ook wel Cosmos Ontdekcentrum genoemd. Vroeger kwam ik er regelmatig. Want niet alleen aardse dingen als grenspalen, ook hemelse zaken als de zon en de sterren hebben mijn aandacht.

Gedenksteen J.B. Jongkind (Foto: Dick Waanders)

Rita - als kunstschilder - heeft aandacht voor beroemde Nederlandse schilders. Niet ver van de sterrenwacht staat deze gedenksteen langs de kant van de weg. Hier is namelijk de geboorteplek van de wereldberoemde schilder J.B. Jongkind. We bevinden ons op een ruime kilometer afstand van de grens, en Jongkind (1819-1891) was de zoon van een douanier.

Ooievaar in de Bergvennen  (Foto: Rita Melgert)

Pal langs de grens bevinden zich de zeven Bergvennen, en in een ervan treffen we deze statige ooievaar aan, bezig met het zoeken naar voedsel. Ooievaars waren in Nederland ooit bijna uitgestorven, en alhoewel het weer de goede kant op gaat, zijn ze toch niet al te vaak waar te nemen.

De groene grens (Foto: Dick Waanders)

De grensovergang is alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers, en we moeten de auto dus in Nederland laten staan. U ziet hem op de achtergrond nog net staan. De foto is dus genomen vanuit Duitsland.
Omdat we op dit soort plekken bijna altijd nog douane-woningen of -kantoren tegenkomen, gaan we eerst op zoek naar die gebouwen of restanten ervan. Het resultaat is negatief.

ANWB Padstoel (Foto: Dick Waanders)

Deze Nederlandse ANWB padstoel staat duidelijk in Duitsland en is ook tweetalig (“folgen-volgen”).

Grenspad (Foto: Dick Waanders)

We kiezen het grenspad in de richting van de grensovergang Rammelbeek (Denekamp-Nordhorn).

Gp (Foto: Dick Waanders)

Grenssteen 51 staat als vanouds in de bocht van het pad.

Gp (Foto: Dick Waanders)

Een blik op de andere zijde van de steen.

Gp (Foto: Dick Waanders)

Grenssteen 50 staat op korte afstand.

Gp (Foto: Dick Waanders)

De andere kant toont weer het nummerplaatje van de steen.

Duitse padstoel (Foto: Dick Waanders)

Bij een bankje komen we een, niet al te goed onderhouden, witte Duitse padstoel tegen. Niks tweetalig, alleen maar Duits. Het voormalige kommiezenpad gaat hier over in een smalle (Duitse) asfaltweg, waar ook auto's rijden. Daarnaast zijn er veel fietsers en wandelaars onderweg. Veel lokale bewoners die hun hond of hun kinderen uitlaten. Een jonge Duitse schone weigert hardnekkig tot drie maal toe ons “hallo” te beantwoorden, en in het algemeen zijn de Duitsers nogal stug en ongroetend. Misschien zijn ze niet zo gecharmeerd van de vele Nederlanders die hier wonen, maar die gewoon Nederlands blijven praten. Zo merken we aan de moeder met haar kinderen, die in het Nederlands vragen of ze ook katjes mogen plukken. Rita heeft namelijk net een paar snoeitakjes opgeraapt. Bij het proberen te spotten van kwinkelende vogels hoog in de bomen, verzwikt ze echter haar enkel op een pijnlijke wijze.

Gp (Foto: Rita Melgert)

Grenssteentje 49-I is respectloos bedolven onder snoeihout en maar met moeite goed in beeld te krijgen.

Gp (Foto: Dick Waanders)

Gelukkig staat nummer 49 wel helemaal vrij in het bosperceel. Hij heeft namelijk mooie inscripties.

Overijssel (Foto: Dick Waanders)

Deze zijde gaat over Overijssel, en de andere over Bentheim.

Gp (Foto: Dick Waanders)

Gp 48-I is ongeveer van hetzelfde type, maar is slecht waar te nemen. Hoewel ik er recht op af loop, en ervóór stil blijf staan, kost het toch nog even goed kijken voordat we hem zien.

'Gevecht' (Foto: Dick Waanders)

Ondanks haar pijnlijke voet, is Rita inmiddels zó fanatiek geworden, dat ze met blote handen de bramenstruiken met hun doornige stekels te lijf gaat. Ik trek voor haar een paaltje uit de grond, zodat ze zich beter kan verweren tegen de stekelige aanvallen.

Gp (Foto: Dick Waanders)

Het nummer komt al wat beter in beeld.

Inscripties (Foto: Rita Melgert)

En Rita legt van nabij de inscripties vast. Hier geen Overijssel en Bentheim, maar N (Nederland) en P (Pruisen).

Sloot (Foto: Dick Waanders)

De kaarsrechte grenssloot leidt naar de Rammelbeek, en de grensovergang Rammelbeek (Denekamp-Nordhorn) is dan niet ver meer weg.

Foto's: Rita Melgert en Dick Waanders
[18 maart 2012]