Gp 20 actie

Gp 20 wordt geknipt (Foto: Aafke de Wijk)

mdat gp 20 overwoekerd dreigt te raken door onkruid en hoog gras, trotseren twee leden van de OGVC zaterdag 4 augustus de warmte en knippen zij de omgeving van de steen kaal met een meegenomen heggeschaar.
Zo staat hij veel beter in het zicht en kan hij niet per ongeluk worden overreden door een vrachtauto waarvan de bestuurder hem over het hoofd ziet.

Bescherming van 20 (Foto: Dick Waanders)

Als extra beschermingsmaatregel duikelen de twee leden een zwaar metalen voorwerp op en slepen dat naar de steen.
Door gebrek aan ander gereedschap (schop) kunnen zij het hekje niet stevig genoeg in de grond zetten,  waardoor het maar provisorisch voor de steen wordt neergelegd.
Als er iemand over dit voorwerp rijdt, dan zal dat beslist in de auto te merken zijn.

'Op de Grens' is hier voor de tweede keer in één week. Bij de eerste keer zijn niet alle plekken op en rond de parkeerplaatsen bij de grensovergang De Poppe goed onderzocht.

Gp 18-VI (Foto: Dick Waanders)

Nu lopen we vanaf gp 20 naar de overkant van de asfaltweg naar de verzonken grenssteen in de berm van de sloot. We besluiten om het bruggetje links te laten liggen en lopen via de rechterberm naar de bocht in de sloot. Het hoge gras maakt lopen lastig, maar na de bocht kunnen we ons doel (gp 18-VI) goed zien staan.
Het is een van de zes nieuwe en ongenummerde grensstenen die zijn aangebracht om het nieuwe grensverloop over de parkeerplaatsen langs de A1 te markeren.
Op twee hogere granieten palen zit een kunststof rondje, dat bij deze steen rood gekleurd is en de tekst “Verm.- Punkt” bevat.

Gp 18-VI (Foto: Dick Waanders)

Daardoor weten we zeker dat we deze nog niet eerder hebben gezien. De andere die in de buurt moet staan, heeft een wit rondje bovenop.

We volgen de loop van de sloot, totdat we aankomen bij gp 18-V, die langs de snelweg en net buiten de omheining van de Nederlandse parkeerplaats staat.
Eerder deze week hebben we deze van achter de omheining moeten fotograferen, en toen hebben we al geconstateerd dat het ook één van de stenen is die ooit bij de grensovergang Balderhaar hebben gestaan.
Van nabij is nog een deel te herkennen van het oorspronkelijke ingegraveerde nummer “103 ..”.

Gp 18-V (Foto: Dick Waanders)

Tot onze verbazing, en lichte irritatie, zien we dat het hek naar de parkeerplaats nu open staat. Bij nadere beschouwing is ook te zien dat het ijzerdraad waarmee het hek een paar dagen geleden nog afgesloten was, is doorgeknipt.
Dat zijn dingen waar wij ons nooit aan bezondigen, wij zullen nooit de toegang tot een terrein forceren! En in dit geval was dat ook niet eens noodzakelijk, met een eindje omlopen kom je er ook.
Omdat dit gedaan is ná onze publicatie, en gezien de sporen door grenswandelaars, voelen wij er ons een klein beetje verantwoordelijk voor.
Als het om leden van de OGVC gaat, dan zouden we willen adviseren om in géén geval vernielingen aan te richten. Een beetje klauteren is nog daaraan toe, maar met een kniptang werken, nee!

Het voordeel is wel dat we nu niet terug hoeven te lopen, maar direct de parkeerplaats op kunnen.
Achter ons sluiten we weer netjes de poort, zodat andere mensen en vooral dieren niet zomaar het parkeerterrein kunnen betreden of verlaten. Door de enorme hoeveelheid afval in de overvolle afvalbakken kunnen hongerige herten, hazen, konijnen etc. zich hier tegoed doen aan mensenvoedselresten.

Graf op parkeerplaats (Foto: Dick Waanders)

Aan de andere kant van de snelweg, aan de Duitse kant en direct naast de toegang tot het gebouw van de Bundespolizei, treffen we een merkwaardig graf aan. Op het kruis staat “Frank u. Corinna” en het graf is goed verzorgd met bloemen en er hangt een kettinkje aan het kruis. Wat er precies gebeurd is en of de lijken hier daadwerkelijk liggen, wordt ons niet duidelijk.

Op de plek die we eerder niet bezochten, en waar gp 18-II zou moeten staan, vinden we helemaal niets. Zelfs geen rond plaatje met het opschrift “Messpunkt”, zoals die nogal eens aangebracht wordt op plekken waar eerder een grenssteen stond.
Onder de imposante loopbrug die precies op de grens loopt en beide parkeerplaatsen met elkaar verbindt, is aan beide kanten zo'n Messpunkt-plaatje in de tegels te vinden, als aanduiding van gp 18-III en 18-IV.
Deze plaatjes zijn voor ons niet interessant genoeg om ze te fotograferen. Wij zien liever de oude grensstenen.

Op weg naar de uitgang van de parkeerplaats, komen we langs het Nederlandse douanegebouw. De parkeerplaats staat vol met douanevoertuigen.
Toevallig zien we net twee geüniformeerde douanemensen bezig met een zwaar karwei: het naar buiten slepen van twee bureaustoelen. De mannen willen duidelijk van het zonnetje genieten. Klanten zijn er in geen velden of wegen te bekennen.
Dat biedt ons een mooie gelegenheid om een praatje met ze aan te knopen. We zijn namelijk net in een discussie verwikkeld over hoe de situatie hier een paar jaar geleden was, en hoe lang de loopbrug er al is.

De loopbrug is er nog maar kort, ongeveer anderhalf jaar, evenals de omheining van de parkeerplaatsen.
De nieuwe grensloop dateert daarentegen al van vóór 1993. Tot onze verbazing hebben de douanemensen weinig tot niets op met grensstenen en weten zij nauwelijks dat er een heel bijzondere op steenworp afstand van hun werkplek staat.
Onze vraag welke grensstenen er op en rond de parkeerplaats staan, weten zij niet te beantwoorden.
De oudste van het tweetal is nog wel geďnteresseerd in onze hobby - hij had ooit nog zelf grenscontroles gedaan nabij Winterswijk - maar hij beweert dat er overal zowel een Nederlandse als een Duitse grenspaal naast elkaar staan, en dat elk land verantwoordelijk is voor zijn eigen palen.
Die bewering komt een beetje vreemd op ons over.
De mededeling dat het werk van de douanemensen hier bij De Poppe binnen vijf jaar komt te vervallen, nemen we voor kennisgeving aan.