GP 66-raadsel

GP 66 (Foto Aafke de Wijk)

oms zit je thuis naar de gemaakte foto's te kijken, en dan valt je iets op dat je ter plekke niet hebt gezien.
Neem nou deze foto van gp 66.
Ter plekke is het moeilijk te zien om welke steen het precies gaat, omdat hij beschadigd is en de grond in gestampt. Maar na goed kijken zien we nog de resten van het geschilderde nummer 66. Een nummerplaatje kunnen we helaas niet vinden.

Bij het later bekijken van één van de foto's, zien we linksboven in de hoek iets staan dat ook erg op een grenssteen lijkt. Geen van ons heeft dat object ter plaatse opgemerkt, en dat is erg vreemd als het werkelijk om een grenssteen zou gaan.
Ook is er geen enkele kaart die aangeeft dat er twee van gp 66 zijn, hoewel er hier een slootje loopt en dan staan er soms wel duostenen.

GP 66-N (Foto Aafke de Wijk)Op maar één van de gemaakte foto's is deze steen te zien, en net als we tot de slotsom komen dat het optisch bedrog moet zijn, ontdek ik iets waardoor we onze mening moeten herzien.
Er is een N te zien op de steen, en die staat voor Nederland.
Om het zeker te weten of het een grenspaal is, moeten we er nog een keer naartoe.

Eef Berns heeft nog iets meer licht op het mysterie kunnen laten schijnen. Op zijn foto's is goed te zien dat er op de steen onder de N het nummer 42 staat. De “extensie” kan VII geweest zijn, maar die is wit gemaakt. Daardoor weten we dat deze steen ooit nabij Denekamp/Nordhorn, in het gebied De Wolfshuizen heeft gestaan.
Hoe die op deze plek is terechtgekomen is voor ons allen nog een raadsel.