Bewegende stenen

Gp 101 (2004) (Foto © Dick Waanders)

e leden van de OGVC maken wel eens de opmerking: “Grensstenen lopen niet weg, we kunnen er altijd nog naar toe.” Die opmerking wordt dan vooral gebezigd als we eens een steen hebben overgeslagen.
Maar de opmerking begint zijn glans te verliezen, simpelweg omdat hij niet klopt!

Lege plek (2005) (Foto © Dick Waanders)

Een lopende grenspaal hebben we inderdaad nog niet kunnen waarnemen, maar ze bewegen wel.
Ze verdwijnen namelijk af en toe, zoals deze GP 101 bij Balderhaar.
Herman Posthumus meldde in 2005 dat hij op de plek van 101 niets anders aantrof dan wat omgewoelde grond.
Omdat we nooit zomaar een willekeurig lid van onze club geloven (grapje) hebben we ons direct gespoed naar deze plek om ons met eigen ogen te overtuigen.

Gp 101=131 (2006) (Foto © Dick Waanders)

In 2006 is Eef Berns uit Eindhoven hier ter plaatse. En wat denk je? Hij treft er een grenssteen aan! Een forse granieten steen, en met nummerplaatje 131!
Die hoort eigenlijk een flink eind noordwaards te staan, in de buurt van Gramsbergen. Maar daar hebben we hem inderdaad enige tijd terug niet aangetroffen.
De vraag is nu, zou hij zelf het hele eind zijn komen lopen of zou hij geholpen zijn door mensen? Als iemand weet wie dit op zijn conto heeft, dan horen we dat graag. We denken aan mensen van het Duitse kadaster. Want in Nederland hebben we nog nooit een officiële instantie gevonden die zich druk maakt om grensstenen.

2009 (Foto: Aafke de Wijk)

In 2009 maakt Aafke deze foto. Het oude nummerplaatje 131 is verwijderd, en een plaatje met het juiste nummer zit nu aan de goede zijde.