Het Aamsveen, na de brand (2)

Gp 845-G (Foto: Dick Waanders)

[14 juni 2011]

Drie dagen na ons eerste bezoek aan het verbrande Aamsveen, gaan we er opnieuw naartoe. Ditmaal beginnen we aan de kant waar de brand begonnen is. En dat lijkt de plek te zijn waar de enige bank in het gebied staat. Van daaruit is de brand uitgewaaierd over het grootste gedeelte van het veen aan de Nederlandse kant van de grens.
Omdat we vaak sigarettepeuken vinden bij bankjes in bosgebieden, veronderstellen we dat hier iemand heeft zitten roken en achteloos of opzettelijk de smeulende peuk van zich afgegooid heeft. Het zou de persoon die dit op zijn geweten heeft sieren als hij zich zou melden. Maar zo moedig zal hij of zij wel niet zijn.

Gp 845-G (Foto: Dick Waanders)

Gp 845-G staat het dichtst bij het begin van de brand, maar is de dans ontsprongen omdat hij door veel groen wordt omringd.

(Foto: Dick Waanders)

Het gebied direct naast de grenssteen is echter wel flink geblakerd, en afgezet met rood-wit lint.

Gp 845-F (Foto: Dick Waanders)

Gp 845-F staat in een zwaar getroffen gebied.

Gp 845-F (Foto: Dick Waanders)

De massieve betonnen sokkel en de steen zelf zijn nogal geblakerd en gehavend, en hebben het duidelijk zwaar te verduren gehad.

Gp 845-F (Foto: Dick Waanders)

(Foto: Dick Waanders)

De zwarte aslaag heeft hier een forse dikte.

Gp 845-D (Foto: Dick Waanders)

Gp 845-D en Gp 845-E markeren een merkwaardige verspringing in de grenslijn. Beide stenen hebben een ronde sokkel. Omdat 845-D langs het pad staat, komen we hier eerst.

Gp 845-D (Foto: Dick Waanders)

Gp 845-E staat een tiental meters naar rechts, en is gewoonlijk niet te benaderen omdat hij in drassig gebied staat. Vanaf het pad kunnen we hem ditmaal redelijk goed in beeld krijgen.

Gp 845-E (Foto: Dick Waanders)

Via een hoog gelegen paadje kunnen we er redelijk dichtbij komen, maar omdat de bodem te weinig houvast biedt, laten we hem verder maar met rust. Er zijn hier al genoeg rampen gebeurd.

Gp 845-C (Foto: Dick Waanders)

Gp 845-C is ook omringd geweest door vuur.

Gp 845-B (Foto: Dick Waanders)

Gp 845-B bevat de oude nummers 45 en 844.

Gp 845-B (Foto: Dick Waanders)

De N van Nederland.

Gp 845-B (Foto: Dick Waanders)

De P van Pruisen.

Klein wonder (Foto: Dick Waanders)

Hier zien we een wonder van de natuur. Vrijdag was alles op deze plek nog zwartgeblakerd (zie deel 1), en drie dagen later schieten het jonge gras en de jonge varens als padstoelen uit de grond. Minder opwekkend van deze wandeling is het ontbreken van vogels, libellen en vlinders. In een meertje treffen we nog wel enkele kikkers aan. Maar voor de rest oogt het grote gebied kaal en doods, wat dieren betreft tenminste.
Dat heeft als voordeel dat ook de ergerlijke steekmuggen verdwenen zijn. Pas als we voorbij de uitkijkhut en weer in het bosachtige gedeelte zijn, worden we prompt enkele malen grof gestoken. Op een moment dat we net piepkleine grappige padden aan het fotograferen zijn. Aanvankelijk lijken het vliegen of torretjes, maar als we goed kijken zijn het padden van een halve tot een centimeter groot.

Iets vriendelijker bord (Foto: Dick Waanders)

De tekst op deze “Vogelschutzgebiet”-borden is wat vriendelijker dan die we vrijdag tegenkwamen. Ook staan ze minder opdringerig opgesteld. De taalfout op het bovenste bord is ook hier aanwezig.