Grenskunst: 14 Landmarks

Grensschap Albertkanaal

[23 februari 2009]

Grensschap Abertkanaal, Nederlands-Belgisch grensgebied.
Kunstenaar: Hans Lemmen.

Het landschap ten westen van Maastricht verbergt sporen van een rijk historisch verleden en heeft een speciale geologie, flora en fauna.
De veertien landmarks brengen dit geheel onder de aanbracht. Het basisconcept bestond uit een kei, een informatiedrager en een boom. Uit de grote granieten keien (5 tot 10 ton) werden zitruimtes gehouwen. De kei is het tijdloze aspect en de "punaise op de landkaart" die het betreffende verhaal een plaats en gewicht geeft.

De "grensschappaal" met roterende kubus draagt de informatie en is gebaseerd op de gietijzeren grenspalen die in dit landschap staan. De boom markeert de site vanuit de verte en duidt de tijd, net als de mens, in levensjaren aan. Naarmate de boom dikker wordt, groeit ook de vanzelfsprekendheid van de site op die plaats. Verder varieert de uitwerking per site zeer.

Bij het project verscheen een gids. Opdrachtgevers: Grensschap Albertkanaal (de initiatiefnemende groep) en de betalende overheden Gemeentes Maastricht, Riemst(B) en Lanaken(B), de provincies Limburg (NL en B) en Europa (Interreg II).
De opdracht behelsde: het bedenken en uitwerken van een overkoepelend concept; het bedenken en uitwerken van gedetailleerde ontwerpen voor de 14 sites; het gedeeltelijk uitvoeren van de landmarks (de keien uithouwen en plaatsen) en een mobiele expositie ontwerpen en uitvoeren.
Voor administratie en organisatie werd samengewerkt met bureau Air-Co te Hoeselt, (B).

(Overgenomen van de webzijde van Hans Lemmen)


Meer Landmarks

Landmark (Foto: Hans Hermans)

[26 februari 2009]

Naar aanleiding van ons bericht van 23 februari over de grenskunst bij Maastricht, hebben we onze topverslaggever Hans Hermans op pad gestuurd om nog wat foto's te maken. Hierbij drie van zijn foto's.

Landmark (Foto: Hans Hermans)

Hans tekent aan dat de gebeeldhouwen stenen niet in de directe nabijheid van een grenspaal staan.

Landmark (Foto: Hans Hermans)