Reactie: De Wolfshuizen

Henk Hilberink [9 november 2005]

Op internet zag ik je interesse voor grensstenen.
Ook las ik een stukje over het gebied de Wolfshuizen bij Denekamp.

Je schrijft dat je er een paar niet kon vinden. Steen 38 staat in het maïsland en is nu, omdat de maïs weg is duidelijk te zien. Het is een halfhoge steen. Hij staat tussen nummer 39 en de opslagtank voor drijfmest. Hij staat dicht bij 37.

Wat bij de boer in de voortuin staat is volgens de oude boer een steen die na een herplaatsing van stenen over was. Het is dus niet nr. 34. Volgens de boer heeft hij een oude grenssteen geschonken aan een museum is Enschede.

De echte nr. 34 staat ook in het maïsland. De nr’s 33-2 en 34-4 zijn twee kleine granieten stenen, ze staan langs de wal in de richting van de beek. Wat betreft 33-1, van deze is alleen de bovenkant te zien. De rest is in de bodem verzonken. Hij staat in het weggetje naast de Puntbeek.

Al deze stenen heb ik digitaal op de foto gezet, dus als je er belang bij hebt, kan ik ze mailen.

Ik ben werkzaam bij de marechaussee te Enschede en werk al ongeveer 30 jaar aan de grens. Sinds kort ben ik mij een beetje gaan interesseren in de grensstenen. Alles wat ik zie zet ik op de foto. Mijn gegevens over het verloop van de Nederlandse grens haal ik van landkaarten “Nederlands – Duitse grens” schaal 1:10000. Het betreft het grensverloop in 1981.