Reacties (1)

R. a.d. S., Enschede [20 augustus 2004]

Met interesse heb ik je website over grenspalen bekeken.
De aanleiding was de korte docu op TV OOST vanavond (19 augustus) over de aktiviteiten van jullie vereniging.
Wat ik nog “mis” op de website zijn de coördinaten van de palen, zodat je ze gemakkelijk met GPS op kunt sporen! Is het een idee om deze coordinaten toe te voegen aan de site?


S.B. [4 augustus 2004]

Was even aan het Cruisen op je site. Was erg onder de indruk, is leuk om er rond te kijken, hoewel als ik alles wil zien ben ik nog wel een poosje kwijt. Leuk was het stukje over Radewijk, waar ik wel in de buurt woon. Succes ermee!


J.W.S. [25 mei 2004]

Zeer gaarne word ik lid van uw vereniging van grenspalen in de provincie Overijssel met onze grote buur.
Bijgevoegd als bijlage het laatste stukje grens van Nederland en Duitsland op het vaste land. Als u begrijpt wat ik bedoel. Dat wil zeggen de grens bij Nieuwe Statenzijl (boven Nieuwe Schans) in de provincie Groningen.
Ik ben ook lid van de club van Eef Berns. Op 9 mei heb ik vanaf Groningen naar Nieuwe Statenzijl en Hasseberg (bij Sellingen) gefietst. Toen was de batterij van de digitale camera op en ik had geen reserve batterijen meegenomen. Ik zou als alles goed ging nog naar Coevorden zijn doorgereden. Dit doe ik nu over 2 of 3 weken.
In juli en augustus zijn er de fietstochten. Vorig jaar heb ik van Coevorden naar Denekamp, gp 862/1, Buurse, Oldekott en Vreden naar Winterswijk gefietst. Verder van Nijmegen naar Emmerich, Netterden, Megchelen (naar Duitsland, terug naar Megchelen, naar Duitsland over 3 verschillende grensovergangen), Dinxperlo, langs de grens tot onder Winterswijk, Winterswijk, langs de grens van tussen Kotten en Burlo (Duitsland) vrijwel helemaal tot aan het Haaksbergerveen en dan naar Enschede.
Het mooiste was de grens onder Vreden. Van een Duitse boerderij kwam ik over een moeilijk begaanbaar pad bij een zeer bejaard echtpaar in Nederland terecht. Verder de grens onder Rekken. Volgens de kaart (in beide gevallen liep de grens van oost naar west) was het een begaanbaar fietspad. Nu was het een modderpoel en ontzettend veel muggen. In beide gevallen zocht ik ook naar het punt waar Gelderland, Overijssel en Duitsland bijeen komen. Helaas heb ik in beide gevallen het niet kunnen vinden. Bij de eerste keer kwam ik ook langs die inrichting bij Rekken met veel prikkeldraad. Ik ben benieuwd hoe ver ik van dat punt af was.


E.K. en J.S., Deventer

Graag worden we lid, ik hoor wel wat dat precies inhoudt.
Via de werkgroep Historische Kartografie van het Van Deinse-instituut in Enschede kwamen we in contact met het fenomeen grenssteen. Eigen ervaringen van vroeger (geboren aan de grens in Glanerbrug in 1936) met die geheimzinnige wereld aan die andere kant kwamen weer naar boven. De prachtige uitspraak van Martin Willems is me uit het hart gegrepen:
Het meest interessant aan de grens is de botsing van twee culturen zichtbaar in het landschap. Het balanceren op die denkbeeldige lijn is het ultieme grensgevoel.