Reacties: Oldenkotte

Henk de Klerk [30 juni 2004]

Het grenscafe bij de grensovergang Oldenkotte (met de slagboom op de luifel) is van de familie Bernard Rotering, alom bekend in de omgeving daar. Het douanehuis aan Nederlandse zijde stond aan de overkant van het café en is jaren geleden afgebroken.
Op die plaats, maar verder naar achteren, is een nieuw huis gebouwd dat bewoond wordt door de eigenaar van het cafe.

Ansicht beschikbaar gesteld door Henk de Klerk

De vader van Bernard Rotering heeft in 1929 het grenscafeetje gekocht van de familie van Krimpen. Bernard is daar geboren. Ik weet niet wanneer het café is gebouwd, maar het is dus al erg oud. Ik heb nog een oude ansichtkaart van circa 1950(?) waar het café goed op te zien is.
De grens loopt er net langs. De slagboom moet niet zo lang geleden (Schengen?) op de gevel geplaatst zijn.

De reden dat ik iets afweet van Oldenkotte is het feit ik daar niet ver vanaf heb gewoond in de jaren 70 en 80. Wij woonden aan de Huttendijk (net ten zuiden van de Berkel) en moesten om de groene grens te kunnen overschrijden onze papieren daarvoor bij dit douanekantoor ophalen. Ik meen mij nog te herinneren, dat er een tijd is geweest dat de Nederlandse douane introk bij de Duitsers, net aan de andere kant van de grens (Zollamt Oldenkott).

Grenzen hebben mij altijd gefascineerd sinds wij in 1973 op 200 meter van de Duitse grens zijn gaan wonen. Ik heb veel studies van grenzen gemaakt, o.a. met name van het vierlandenpunt bij Vaals met Neutraal Moresnet. Ik ben blij dat er mensen zijn die hun ervaringen op Internet zetten, daar ik daar zelf te lui voor ben. Ik heb b.v. mijn gegevens destijds aan Cees Damen gestuurd voor zijn website over Neutraal Moresnet.

Overigens: ken je het boek: "De grens gemarkeerd"? Het gaat over grenspalen en grenskantoren in Nederland. Het is uitgegeven in 1992 door Kempen Pers te Havert (ISBN 90 70 427 850). Alle rond 1990 bestaande grenskantoren worden afgebeeld met korte geschiedenis. Het boek is geschreven door enkele douanemensen even voordat Schengen in werking trad.

Artikel beschikbaar gesteld door Henk de Klerk

(De kaart en het artikel zijn beschikbaar gesteld door Henk de Klerk)