Reacties: Niekerk

Peter Zandee [16 mei 2005]

Geweldig leuke site!
In 1990 of 1991 - maar dus duidelijk voor het internettijdperk - heb ik in verband met het einde van de personencontrole op de grens voor de Twentsche Courant (nu gefuseerd met Dagblad Tubantia tot De Twentsche Courant Tubantia) eens een serie gemaakt waarbij ik net als jij het spoor volgde van grenspaal naar grenspaal, te beginnen in Zwillbrock, eindigend bij Enschede.

Ik heb die serie in een stuk of vijftien etappes beschreven. Nu werk ik aan een serie speciale pagina's rond de Europese grondwet en het referendum daarover op 1 juni, en in dat kader proef ik voor een column-achtig verhaal op steeds een andere plek het 'Europagevoel', voor zover zoiets bestaat.
Niet elke keer op de grens overigens, maar vandaag toevallig wel. Ik wandelde bij Oldenkotte rond, turend naar wat daar al dan niet veranderd is. Op zoek naar informatie over Cafe Rotering in Oldenkotte kwam ik op jouw site terecht.
Nogmaals, erg interessant, en je hebt ook dingen ontdekt die ik destijds niet wist. Wat dat betreft blijft het een heerlijk verhalen-gebied.

Op het punt van het drielandenpunt nabij het Haaksbergerveen, bij Niekerk-Temminghoff, moet ik je op een punt corrigeren: Niekerk slaat op een rooms-katholiek kerkje dat hier als filiaal van het rooms-katholieke klooster in Zwillbrock net als dat klooster pal aan de Duitse kant tegen de Nederlandse grens gebouwd was, om in het kader van de contra-reformatie rooms-katholiek gebleven Nederlanders in staat te stellen toch de mis bij te wonen. Kort na de Nederlandse onafhankelijkheid in 1648 was het rooms-katholieke geloof in de Nederlanden namelijk enige tijd verboden. In bijvoorbeeld Amsterdam herinnert de schuilkerk Onze Lieve Heer op zolder aan die periode.
'Niekerk' sloeg dus op een rooms-katholieke kapel, die er niet zo heel erg lang gestaan heeft (met dat verbod op het katholicisme was het in de Nederlanden ook binnen een eeuw afgelopen, als ik het goed heb). Het cafe dat naar goed katholiek gebruik bij de kapel hoorde, heeft - bij de boerderij van de Duitse familie Temminghoff - tot de Tweede Wereldoorlog gefunctioneerd, heb ik van deze familie gehoord. Nu staat bij de boerderij alleen nog een aparte schuur aan de Nederlandse kant van de grens, waarlangs de boerderij sinds tientallen jaren van Nederlandse elektriciteit wordt voorzien. Dat scheelde kilometers elektriciteitskabel vanaf de Duitse zijde, omdat de boerderij nogal afgelegen lag ten opzichte van de rest van de Duitse buurtschap Wennewick-Oldenkott, terwijl Nederlandse buren circa tweehonderd meter verderop wonen.

Hopend je wat Niekerk betreft hiermee van dienst te zijn geweest, en met het voornemen je site bij mijn favorieten te zetten en er nog meer in te grasduinen.

Met vriendelijke groet,
Peter Zandee
(buitenlandredacteur, De Twentsche Courant Tubantia)