Mijn Stad Mijn Dorp - Overijssel

Mijn Stad Mijn Dorp Overijssel nr. 5

Met de aandacht voor het historisch erfgoed van de Provincie Overijssel zit het vanaf 2010 wel goed. Er is namelijk een project en platform opgericht om alle activiteiten op dat gebied te bundelen. Het initiatief is van het Historisch Centrum Overijssel en uitgeverij Waanders, beide in Zwolle. Naast alle digitale activiteiten - waaronder natuurlijk een webzijde - bestaat er sedert maart dit jaar ook een gedrukt tijdschrift met de naam Mijn Stad Mijn Dorp Overijssel.
En dat is een goede keuze, omdat geen enkele webzijde kan evenaren met de mooie en chique opmaak van veel hedendaagse tijdschriften. Bij drukwerk is wat je ziet ook wat er door de makers is bedoeld. Op internet is dat maar zelden het geval door een groot aantal oncontroleerbare variabelen en instellingen van de computer van de bezoeker.
De opmakers van Waanders zijn professionele designers, en dat maakt dit blad goed duidelijk. De opmaak past perfect bij de inhoud en is dus nergens schreeuwerig of storend. Wat wél verbeterd zou kunnen worden is het gebruikte lettertype voor de body-tekst en vooral die op gekleurde vlakken. Het schijnt op internet en in drukwerk mode te zijn om een kleine letter met veel wit tussen de regels te gebruiken. Mijn keuze zou voor een iets grotere letter zijn, zodat de tekst ook bij minder licht goed te lezen is.

Pagina 17

Grenzen en grensmarkeringen hebben alles te maken met historie. Daarom is het goed dat nummer 5 (november/december 2010) aandacht besteedt aan de grens, via een artikel over de oudste kadasterkaarten in Overijssel. Auteur van het artikel, Margriet Noordman, legt uit dat Napoleon aan de basis van de landmeting stond. Op de kadasterkaarten die in 1832 om fiscale redenen werden ingevoerd, ziet Margriet namen van huizen en boerderijen staan die haar intrigeren: ‘De Hel’, ‘Onland’, ‘De Woeste’ en ‘Krakeel’. Die laatste staat in het Krakeelveld bij Haaksbergen, waar een jarenlange strijd woedde tussen de boeren van Haaksbergen en Rekken. De strijd werd beslecht met het plaatsen van een Krakeelspaal. Margriet had graag een foto van die paal gehad, maar helaas konden wij haar daar niet aan helpen.
Omdat ook de Juridisctiepaal van belang is voor het gebied, en waar Overijssel, Gelderland en Duitsland samenkomen, hebben we van de huidige stenen paal een paar foto's opgestuurd. Twee ervan zijn (op klein formaat) afgedrukt bij het artikel.
De Jurisdictiepaal (gp 832) heeft vier zijden, waarvan er drie voorzien zijn van een wapen en een jaartal. Omdat de jaartallen verschillend zijn, heeft de auteur waarschijnlijk verondersteld dat het om twee verschillende palen gaat.

• Mijn Stad Mijn Dorp Overijssel verschijnt 6 keer per jaar, telt 40 pagina's en heeft een flink formaat (24x30 cm) waardoor grote foto's mooi uitkomen. Webzijde: www.mijnstadmijndorpoverijssel.nl.

[9 november 2010]