Mander (2)

(Foto: Rita Melgert)

De Grenzweg is een zijweg van de Ringstraße, en het hoeft geen betoog dat de Grenzweg ons naar de grens leidt. De grensovergang die we willen bezoeken is ditmaal makkelijker te bereiken vanuit Duitsland. We zijn nu dan ook in het kleine Duitse plaatsje Getelo, wat eigenlijk meer een buurtschap is.

(Foto: Rita Melgert)

Zoals gewoonlijk in de Duitse grensstreken zitten ook hier veel Nederlanders. Eigenlijk zien we alleen maar auto's met Nederlands kenteken rijden. Het bord met de tekst “De vriendenhoeve” geeft ook aan dat we te maken hebben met een Nederlands iets. De betreffende hoeve ligt op korte afstand van de grens.

(Foto: Rita Melgert)

Het Krickenpatt is weer een zijweg van de Grenzweg en is nog deels verhard. Als we bij het onverharde gedeelte dat ons naar de grens brengt aankomen, zien we heel hoog in een boom een geplastificeerd A4-blad hangen met tekst erop. Vanaf de grond is die tekst onmogelijk te lezen, maar met de mogelijkheden van onze camera is het “Gebet der Kreatur” redelijk goed leesbaar te maken.

(Foto: Dick Waanders)

Even verderop doen twee verboden aan één boom ons hoofd schudden. “Passage verboden !” en “! Gelieve niet verlaten paden !” is zulk krom Nederlands, dat er straf op zou moeten staan. Ook in Duitsland!

(Foto: Dick Waanders)

Het andere verbod is een heus Duits verkeersbord: smalle witte rand, brede rode rand en wit middengedeelte met een zwarte motorrijder. We zien niet in hoe hier een motorrijder door het struikgewas zou kunnen komen...

(Foto: Dick Waanders)

We gaan verder, en zien al gauw een blauw-wit bord van de Provincie Overijssel met de tekst “Grondwater beschermingsgebied”. Dat betekent dat we in Nederland zijn, dat hier de grens moet lopen en dat hier dus de grensovergang is.

(Foto: Dick Waanders)

We zoeken naar het kleine grenssteentje 88-I dat hier moet staan, maar zien het niet direct. Waarschijnlijk overwoekerd door het onkruid.

(Foto: Dick Waanders)

Naast het pad dat in noordelijke richting loopt, bevindt zich nog een restant van een grensafsluiting. Al kan het best ook heel iets anders zijn geweest.

(Foto: Dick Waanders)

Als we in zuidelijke richting lopen, komen we al gauw bij grenssteen nummer 88. Als we op de terugweg zijn, regent het inmiddels zo hard dat we geen zin meer hebben in het bezoeken van andere grensstenen.

[13 juli 2012]