De Lutte (1) Snelweg A1

Vlaggen Nederlandse zijde (Foto: Dick Waanders)

De Poppe zal wel altijd de populaire naam blijven voor deze grensovergang, ook al luidt de officiële naam ‘Oldenzaal Autoweg’. De vlaggen van het gelijknamige restaurant aan de Nederlandse zijde tonen dat al aan.
De Poppe-Springbiel was een belangrijke grensovergang die al eeuwen bestaat. In de middeleeuwen was hier de grens tussen de invloedssferen van de bisdommen Utrecht en Münster. De weg langs De Poppe was een belangrijke verbinding tussen de Nederlandse en Duitse Hanzesteden. Sindsdien is er staatkundig veel veranderd maar de grens ligt nog steeds op dezelfde plaats.

(Foto: Dick Waanders)

De Poppe wordt gekenmerkt door een majestueuze groengeverfde loopbrug, die precies op de grens staat en die beide parkeerplaatsen met elkaar verbindt.

Meetpunt onder brug (Foto: Rita Melgert)

Voor mensen met hoogtevrees is het echter geen aangename tocht over de brug.

Grenzpunkt (Foto: Dick Waanderst)

De Nederlandse parkeerplaats staat vaak vol met vrachtauto's uit de meest uiteenlopende landen.

(Foto: Dick Waanders)

Een doorkijkje van bovenaf op de rijbanen.

(Foto: Dick Waanders)

Een blik op de Duitse zijde van de grens.

Gp 18-VI (Foto: Dick Waanders)

Overal staan felgekleurde kunstwerken met daarin het vroegere “spiegelei” van de douane.

(Foto: Dick Waanders)

Een forse grenssteen aan de Duitse zijde van de grens geeft aan hoe ver het nog is naar Berlijn.

(Foto: Dick Waanders)

Op de parkeerplaats richting Duitsland treffen we een groot aantal van deze wagons aan, die we later weer tegenkomen in het TV-programma Rail Away.

(Foto: Dick Waanders)

De enige grenssteen die er op de parkeerplaatsen staat, bevindt zich aan Duitse zijde nabij het Duitse politiebureau. Het is een nummerloze steen.

(Foto: Dick Waanders)

Hij staat er min of meer als decoratie.

(Foto: Dick Waanders)

Echte grenspalen staan er niet op de parkeerplaatsen. Er zijn wél markeringen op plekken waar een steen zou kunnen staan, en ze zien er zo uit.

Vroeger liep de grens gewoon schuin de weg over, en waren de parkeerplaatsen aan beide zijden verdeeld in een Duits en Nederlands gedeelte. Thans is de situatie zoals op het kaartje hierboven, de “uitgaande” parkeerplaats is nu helemaal Duits en de andere zijde helemaal Nederlands.

(Foto: Dick Waanders)

Nogmaals een spiegelei-kunstwerk.

(Foto: Dick Waanders)

Hier staan nog volop auto's van de Nederlandse douane, maar de douanepost zal inmiddels wel opgedoekt zijn. Dat was althans de bedoeling, volgens enkele medewerkers die wij spraken.

(Foto: Dick Waanders)

Het gebouw aan de andere kant van de loopbrug is van de Duitse politie.

(Foto: Dick Waanders)

Direct naast de ingang van het politiegebouw bevindt zich dit graf. En je vraagt je onwillekeurig af wat er hier gebeurd kan zijn dat Frank & Corinna er de dood gevonden hebben.

Ook aan de Duitse zijde een plakkaat in veel talen, behalve de Nederlandse!

[14 mei 2012]