Hezingen (4) Vlasbeekweg

(Foto: Dick Waanders)

Na de Bouwmansweg en de Boortorenweg krijgen we nu de Vlasbeekweg. De Vlasbeekweg is een zandweg met een verhard fietspad, en wordt kort voor de grensovergang helemaal fietspad. Er staan geen verbodsborden voor gemotoriseerd verkeer, maar in het fietspadgedeelte is het absoluut niet mogelijk dat twee personenauto's elkaar passeren.

(Foto: Dick Waanders)

Een paarhonderd meter voor de grens staat een oud boerderijtje waarin de bewoner zijn hobby houtbewerking uitoefent, en daarmee probeert iets bij te verdienen. Zijn schildersezels zijn van goede kwaliteit en niet duur, vandaar dat we een paar keer bij hem zijn geweest om wat te kopen. Als we de “reclameborden” staan te bekijken en overleggen of we nog iets kunnen gebruiken, worden we aangesproken door twee oudere mensen, die we aanvankelijk aanzien voor klanten. Ze vertellen dat de man van de boerderij een week geleden is overleden aan kanker. De man van 72 was al jaren ziek, maar ging nooit naar de dokter. We horen nog meer trieste details, en betreuren het dat we niet wat vaker naar zijn vele houtproducten zijn wezen kijken.

(Foto: Dick Waanders)

De bocht die naar de grens leidt.

(Foto: Dick Waanders)

Vóór de bocht staat grenssteen nr. 81 in de berm van een sloot.

(Foto: Dick Waanders)

De grenslijn loopt schuin de weg over, om hier ergens uit te komen. Dit is de toegang tot een camping en tevens tot het commiezenpaadje.

(Foto: Dick Waanders)

Het bordje dat aangeeft dat er hier alleen een fietspad is ...

(Foto: Dick Waanders)

... wordt genegeerd door deze (voormalige) Nederlandse militaire 3-tonner, die precies op de grens zit en die Duitsland binnenrijdt.

(Foto: Dick Waanders)

De laadbak zit propvol mannen waarvan de meesten hun hand opsteken en er eentje luid schreeuwt: “Heil Hitler!” Wat ze hier aan het doen zijn is ons een absoluut raadsel. Ze zullen toch niet een oorlog tegen Duitsland aan het voorbereiden zijn?

(Foto: Dick Waanders)

Als we de zandweg op Duitse bodem verder volgen, totdat we weer asfalt onder de voeten hebben, dan zien we dat het pad toepasselijk Zur Grenze heet.

(Foto: Dick Waanders)

Alle andere wetenswaardigheden die het vermelden waard zijn, zijn bevestigd aan dezelfde paal.

(Foto: Dick Waanders)

In de verte zien we nog een Duits gasboorveld, dat nog wel als zodanig functioneert. De Nederlandse velden zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk ontmanteld.

(Foto: Dick Waanders)

Deze doodlopende weg slaan we in, om aan ons volgende hoofdstuk (Hezingen (5)) te beginnen.

[26 juni 2012]