Glane (1) Gronausestraat

Glane is een grensdorp met rond 500 inwoners, dat naadloos overgaat in het Duitse Gronau. Zó naadloos dat we ooit dachten dat Glane uit twee gedeeltes bestond: een Nederlands en Duits gedeelte. De opvatting werd nog eens versterkt doordat er ooit tijdens een lokaal feest aan beide zijden van de grens dezelfde vlaggen hingen! En best mogelijk dat men heden ten dage nog steeds gezamenlijk feest viert.
Vanwege werkzaamheden benaderen we de grensovergang vanaf de Duitse kant.

Aan de ene kant van de overgang staat, enigszins verdekt opgesteld, een grenssteen.

Het is een steen met maar liefst 3 nummers erop: 836 (heeft oorspronkelijk gestaan op het terrein van Ter Huurne in Buurse), 851 en 851-A als nummerplaatje. Welk nummer er het eerst op stond is onbekend.

Aan de overkant van de straat is het interessant. Daar loopt de grens over het erf en dwars door een aanbouw.

De aanbouw heeft een ingang in Duitsland en valt derhalve onder Duitse rechten en wetten. Er is zelfs een eigen huisnummer en een eigen Duitse telefoonaansluiting. De vrouw des huizes is Duitse, parkeert haar Duitse auto op haar eigen parkeerplek en kookt in haar eigen Duitse keuken.

Als het eten klaar is, komt haar Nederlandse man uit zijn Nederlandse woning (met huisnummer 485), en gaan ze samen Nudeln eten. Of wat de pot ook maar schaft.
De hele situatie geeft uiteraard volop problemen, maar biedt ook genoeg voordelen op onder andere financieel vlak.

(Foto: Aafke de Wijk)

Inmiddels zal het paar misschien genoeg hebben van alle aandacht, maar toen wij er waren was men zeer welwillend om ons te woord te staan, en zelfs om ons de steen op hun erf, direct naast een in aanbouw zijnde voliére, te tonen en te laten fotograferen.

(Foto: Aafke de Wijk)

Men dacht er wel over om het steentje in de grond te laten verzinken, omdat het enigszins in de weg stond.

Iets verder Duitsland in staat deze woning, en het zou de voormalige Duitse douanepost geweest kunnen zijn. We hebben daar geen bevestiging van kunnen vinden. Het douanekantoor aan Nederlandse zijde hebben we helemaal niet kunnen vinden. Of het zou de woning op nummer 485 geweest moeten zijn, gewoonlijk stonden douaneposten het dichtst bij de grens.

[26 mei 2012]