Beuningen - Zandhuizerpad

(Foto: Dick Waanders)

We zijn ervan overtuigd dat deze Punthuizerweg vroeger aansloot op de Holter Stra▀e aan de Duitse kant van de grens. Als de weg rechtdoor zou lopen, dan zou hij namelijk precies daar uitkomen, maar een route over het erf van de voormalige boerderij (Punthuizerweg 1) valt ook niet uit te sluiten.
Een groep dames op de fiets die intu´tief de weg volgen, versterkt ons in die mening. Op het laatste moment krijgen ze door dat ze hier niet gewenst zijn en het stuur moeten omgooien.

(Foto: Dick Waanders)

Het verbodsbord ziet er niet al te officieel uit, het heeft een opstaande rand en de rode kleur klopt niet. Het lijkt gemaakt te zijn van een metalen dienblad.

(Foto: Dick Waanders)

Zo zag het er jaren geleden uit. De bomen rechts en het eenvoudige PrivÚbord zijn inmiddels verwijderd.

(Foto: Dick Waanders)

Er staan hier meer bordjes dan er richtingen zijn. Je kunt namelijk maar ÚÚn kant op, of terug natuurlijk.

(Foto: Dick Waanders)

Auto's mogen hier niet meer komen (er wordt zelfs geen uitzondering gemaakt voor de bewoners van de boerderij) en voor de fietsers is er een nieuw pad aangelegd om in Duitsland te komen. Het stuur moet om naar rechts.

(Foto: Dick Waanders)

Het Zandhuizerpad bestaat hier uit een kaarsrecht stuk rood grint.

(Foto: Dick Waanders)

Vˇˇr het houten bruggetje over de Puntbeek moet er een linkse bocht gemaakt worden. Aangekomen bij de boerderij gaat het pad naar rechts, vervolgens weer naar links, nog een keer naar links en dan scherp rechts.

(Foto: Dick Waanders)

Om bij de grensovergang aan te komen. Tevens het punt waar het pad vroeger gewoon rechtdoor ging. De houten paal in het midden is inmiddels verdwenen.

(Foto: Dick Waanders)

Nog altijd is dit het Zandhuizerpad, maar we hebben er heel wat bochten voor moeten nemen om hier te komen. Dat had makkelijker gekund. Om te voorkomen dat iemand het zou wagen om toch rechtuit te gaan, is er een soort afrastering van hout gemaakt.

(Foto: Dick Waanders)

Een slordig Nederlands fietspadbordje siert het geheel op. Het is inmiddels ook vervangen door een beter exemplaar.

(Foto: Dick Waanders)

Duitsland heeft in 2008 naast de niet-overdekte picknicktafel deze schuilhut neergezet.

(Foto: Dick Waanders)w

Met afvalbak en fietspomp; nu nog een stopcontact voor het opladen van fietsaccu's!

(Foto: Rita Melgert)

Verscholen tussen de bomen staat weer een - deze keer witgeschilderde - voormalige Duitse douanewoning. We kunnen wel stellen dat de Duitse overheid de grenzen tot in de kleinste hoekjes en gaatjes fanatiek heeft bewaakt. En men zal er beslist moeite mee gehad hebben om de controle zomaar te moeten laten varen in de jaren negentig.

[5 juni 2012]