Witte Veen (2)

838 bij meertje (Foto Dick Waanders)

De grensstenen in deel 1 zijn niet al te moeilijk te vinden, doordat er een (voormalig commiezen-) pad langs loopt.
Na 837-J heeft men het originele pad geblokkeerd en het nieuwe laten afbuigen van de grens.
Daar zal vast wel een goede reden voor zijn, zoals veiligheid van wandelaars en bescherming van het ruige gebied, maar voor grenspalenverzamelaars als ons is het minder prettig.

Het heeft dan ook jaren geduurd voordat we ons in het minder toegankelijke deel van het Witte Veen durfden te wagen.
Als we het uiteindelijk doen, blijkt het een ondernemende expeditie te zijn, en doen we er meerdere malen over om alle stenen te vinden.

838 (Foto Dick Waanders)

Bij steen 838 moet ooit een groene grensovergang geweest zijn. De paden zijn nu aan beide kanten verwijderd en de grens is afgesloten met een stevige omheining.
Er staat nog een verweerd bordje waar met grote moeite op te lezen is dat er hier geen toegang is tot Nederland, zélfs niet voor leden van Natuurmonumenten.

838-A (Foto Dick Waanders)

Bij alle andere stenen is duidelijk te zien dat de VV's (Viltstift Vandalen) uit Hardenberg hier pas geweest zijn, maar 838-A hebben ze kennelijk niet kunnen vinden in het ondoordringbare bos.
Ook ons kost het wat doorzettingsvermogen om hem op te duikelen.

838-B (Foto Dick Waanders)

838-B is een apart en uniek geval. De bovenste helft is breder dan de onderste. Aan de bovenkant van het smalle deel begint een brede witte band, die niet tot op de grond reikt.
Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt, volgens mij.

Ook hier in de buurt is een grensovergang in het bos geweest, maar die is nu met een stevig hek met een stevig slot eraan ontoegankelijk gemaakt. Aan de Nederlandse kant loopt nog een deel van het commiezenpad, maar dat is meestal te drassig om op te lopen. Ter hoogte van steen 838-D eindigt dat pad ook weer abrupt. Verder