Venebrugge 1

107 "De Punt van Venebrugge"

Vanaf de grensovergang Balderhaar is de grens in noordelijke richting langs een liniaaltje getrokken. Dat moet bijna wel, want hij loopt kaarsrecht, tot aan de grensovergang bij Venebrugge. En daar is er een hoek van minder dan 45 graden gemaakt, zodat er een taps toelopende punt van Duitsland in Nederland steekt.
Er loopt een nieuw geasfalteerde weg naartoe en die heet dan ook niet voor niets Puntweg.
De hele omgeving is recentelijk gereconstrueerd, zo te zien, want alle wegen zien er nieuw uit en de omgeving ligt er nog wat kaal bij. Sporen van de voormalige grensovergang zijn volledig verdwenen.
De voormalige douanegebouwen(?) direct na de grens aan de rechterkant, zijn voor de verandering eens geen woonhuizen geworden maar deels een Gaststätte. Een restaurant dus.

De grenssteen die de tip van de punt markeert is nummer 107, en hij staat aan de rand van een akker in een stuk land dat niet bewerkt is. Er staat wat laag gras, vandaar dat we er goed bij kunnen. Deze foto is vanaf de Duitse kant genomen: H, Anno 1824.

107-I NL (Foto Aafke de Wijk)107-I helemaal wit (Foto Dick Waanders)107-I Zwarte letters (Foto Dick Waanders)

De volgende steen is 107-I en hij staat precies tussen het fietspad rechts van de weg en de weg zelf. Er is iets vreemds aan steen 107-I: hij is aan drie kanten wit geschilderd. Wellicht door de eigenaar van de Gaststätte die zijn gasten een betere aanblik gunt op de storende steen.

Dat blijkt een klusje te zijn dat niet in één dag geklaard is, want elke keer als we hier naderhand komen, ziet de steen er weer anders uit.

De zijkant van de Gaststätte hebben we in het donker gefotografeerd omdat er een paar opvallende borden naast staan. Eentje is helemaal in het Nederlands en de andere bevat één woord Nederlands: goedkoop.

Zijkant café (Foto Dick Waanders)

Omdat het kleine bordje dat zo netjes in een degelijke buizenraam is gevat, niet leesbaar is hebben we dat nog eventjes voor u uitvergroot.
Na de opvallende punten op dit punt van de Punt van Vennebrugge, kunnen we er nog lang geen punt achter zetten. Er volgen nog meer puntige zaken, en die leest u in deel 2. Verder

Bordje (Foto Dick Waanders)