Tiekerveen 2

856-A (Foto Dick Waanders)Een grenssteen met een punthoofd, hij bestaat écht.
We vinden hem ten zuiden van Overdinkel. In het Tiekveen, Tiekenveen of Tiekerveen.

Aan de Duitse kant heet het Tiekerhook, en zo heet ook de grensovergang Overdinkel - Gronau.

De grens in westelijke richting volgend, zien we eerst achter de “Grenzwinkel” een grenssteen staan in de achtertuin. We kunnen er niet dichtbij komen, maar als het 856-E is, dan moet de grens dwars door het winkel/woonpand lopen.

856-A (Foto Dick Waanders)De stenen 856-B, 856-C en 856-D kunnen we zo niet zien staan, terwijl we wel een redelijk vrij zicht op de grenslijn hebben, voor zover we kunnen nagaan.

856-A staat wel ongeveer op een plek waar we de grens verwachten. Deze steen, met ook weer enorme (kogel)gaten erin, bevat de cijfers 856 in sierlijk schrift gegraveerd.

De rare, puntige bovenkant valt een beetje uit de toon, maar het kan ook wel een soort optisch bedrog zijn of misschien is iemand een beetje aan het schuren geweest. Enfin, het ziet er koddig uit.

856 (Foto Dick Waanders)De Duitse boeren houden hier kennelijk niet van hoekig en recht, want de akkers lopen zo rond als de rondingen van een volgroeide dame.
De voren in de akkers lopen mooi met alle rondingen mee, knap gedaan.

Na een tamelijk scherpe ronding of bocht, doemt steen 856 ineens op. 't Is een hoge granieten steen van niet zo oeroude herkomst, maar hij leert ons dat we goed op de lijn zitten.