Ootmarsum

Vindt u het interessant om te weten dat we onder begeleiding van een miezerig motregentje onderweg zijn naar de linkervoet van de “Punt van Lattrop”? Nee? Nou, dan vertel ik het niet!

Gp 73 (Foto: Dick Waanders)

In elk geval zijn we dicht in de buurt van Ootmarsum.
Op de kaarten die we bij ons hebben staat aan de Duitse kant van de grens de naam Goudkamp en aan de Nederlandse kant een weg met de naam Goudkampsweg.
De verharde weg waar we nu op zitten is niet met goud geplaveid en verder zien we ook niks blinken. Dat zei ik ook toen we hier de eerste keer langsreden, en toen zagen we zelfs niet de grenspalen die hier toch ergens moeten staan.
Nu stoppen we op het punt waar de geasfalteerde weg helemaal ophoudt, en we kijken wat rond. Dat helpt.
Grenssteen 73 staat (bijna) in innige omstrengeling met een boom in het weiland waar we naast staan.
Als we uitstappen en foto's beginnen te maken, komt er net een boer van zijn erf op ons toelopen.
Zijn hond begroet ons luidkeels, maar vertoont geen agressie.
Van de boer mogen we gerust even onder de schrikdraad om zijn weiland doorkruipen, en hij vertelt ons meteen een aardig verhaaltje. Een verhaaltje over een schuur die eigenlijk in Duitsland staat, maar toch ook weer niet.

Schuur met grenspaal 72-IV (Foto: Dick Waanders)

Hij wijst ons op deze stenen schuur, en legt uit dat de grond waar die schuur op staat weer Duits zal worden zodra de schuur ooit wordt afgebroken.
Nu is de grens speciaal verlegd om die schuur heen. Er staat dus op elke hoek een grenssteen, waarbij er eentje in de grond verzonken zit. Steen 72-I hebben we dus niet kunnen zien.
De drie andere stenen hebben de nummers: 72-II, 72-III en 72-IV. De laatste staat op de linkerhoek aan de voorzijde en 72-III staat linksachter.

72-III (dw)

Nóg mooier is dat de boer ons de weg wijst naar zijn “privédijkje” waarover we moeten lopen om bij grenspaal 72 te komen.

72-II Rechtsachter (Foto: Dick Waanders)

Van steen 72 zijn er twee, en ze staan aan weerszijden van de Dinkel.
We zijn de boer erg dankbaar dat we over zijn erf en langs zijn woonhuis mogen lopen om daar te kunnen komen.
De dijk is hoog, maar staat haaks op de Dinkel, en bovendien houdt hij op bij de boerderij. Voor het tegenhouden van een overstromend riviertje heeft hij dus weinig nut meer.

72 aan deze zijde van de Dinkel (dw)

Als we onder de bomenrij die op de dijk staan uitkomen, zien we direct steen 72. Het lijkt erop dat hij niet al te diep is ingegraven en dat hij wellicht ook niet precies op zijn goede plek staat. Volgens ons moet hij verder naar links staan.

72 aan gene zijde van de Dinkel (dw)

Zijn tweelingbroer, ook 72 dus, staat aan de andere kant van het water. Met wat moeite krijgen we die ook nog op de gevoelige chip. Hij staat midden op de foto, achter een houten paaltje.