Laagseweg

74 bij grensovergang (dw)

De Laagseweg is de weg tussen Ootmarsum (NL) en Lage (D). Ongeveer op de helft is de grensovergang. Links ervan staat grenspaal 74, die pas helemaal is opgekalefaterd. En dat is niet voor niets gedaan omdat de steen de status beschermd monument heeft. Als de gemeente Tubbergen zich niet ontfermd heeft over de steen, dan zijn het ongetwijfeld zijn Nederlandse buren, die in het voormalige douanekantoor wonen, geweest. We kunnen het vragen als de vrouw tijdens onze werkzaamheden de vuilniscontainer van de straat haalt, maar we verzuimen om haar aan te spreken.

74 en 73-II aan de overkant (dw)

De steen aan de rechterkant van de straat, is nummer 73-II. Er staat ingegraveerd: 73-I, maar het metalen plaatje zegt dat het 73-II is.
73-II (dw)Daarom zouden we eigenlijk ook nog op zoek moeten naar 73-I. Er loopt in die richting geen begaanbaar pad, en met onze verrekijkers kunnen we hem niet zien staan.
We besluiten om 73-I maar even met rust te laten en ons te gaan concentreren op de hogere nummers.
Duits grensbord (dw)We gaan eerst nog een aantal andere interessante objecten nabij deze grensovergang fotograferen. Zo hebben we bijvoorbeeld nog nooit het bord met de tekst “Bundes-republik Deutschland”, gevat in een 12-sterren cirkel, vastgelegd. Grenspaal 73-II staat precies naast dit bord.
Verder staat hier een fraai Duits douanekantoor dat thans de bestemming woonhuis heeft.

Oud Duits douanekantoor (dw)

De woning, met het fraaie bord “Altes Zollhaus”, staat te koop bij een Nederlandse makelaar.

Altes Zollhaus (dw)

Ik heb maar 5 seconden nodig (dw)Op de zijkant van de schuur aan de rechterkant zitten twee merkwaardige borden. Een typisch Duits “blaffend” verbodsbord en een wat ludieker geval, met de afbeelding van een konijn en daarnaast de Nederlandse tekst: “Ik heb maar 5 sec. nodig”. De bedoeling van dit bord ontgaat mij. Zou het hier om humor gaan? En wat dan nog?

We hebben nog veel meer aardige dingen op de foto gezet, maar we moeten ons beperken, vandaar tot slot alleen nog even een plaatje van het douanekantoor aan de Nederlandse kant.

Nederlands douanekantoor (dw)