Holtheme (2)

De heer Roelofs (Foto: Aafke de Wijk)

Op het hoofdstuk Holtheme zijn drie reacties gekomen.

Bert Roelofs uit Schoonebeek schreef:

“De Poffershut is mijn geboorteplek en de man met het witte haar is mijn oudste broer. Inmiddels woont mijn broer daar niet meer, hij wordt nu verzorgd in zorgcentrum Het Welgelegen in Gramsbergen.
Een paar opmerkingen nog over het artikel: De oorspronkelijke Poffershut stond niet op dezelfde plaats, maar iets verder naar het zuiden in een bocht van het riviertje de Slinge (door u sloot genoemd). Dat riviertje is in 1959 gekanaliseerd en breder gemaakt. Vlak bij de tegenwoordige Poffershut is een zgn zandvang gemaakt, waar het slib dat het riviertje meevoert kan bezinken.
De grensstenen 123-1 t/m 123-4 zijn niet allemaal meer te vinden omdat in de 50-er jaren van de vorige eeuw, mede door de kanalisatie van de Slinge een grenscorrectie heeft plaatsgevonden. Eén van de grensstenen is ook te vinden voor café Bolte te Gramsbergen.”

Deze aanvullingen en correcties stellen we natuurlijk altijd erg op prijs, dat spreekt voor zich.


Ook de reactie van Joost Loomans uit Bleiswijk is waardevol en verhelderend:

“Op de pagina met de grensovergang bij Holtheme, verbaast u zich dat fietsers wordt gewezen op een route naar Engeland. Dit is niet zo verbazingwekkend: ik ben hier zelf in augustus binnen 1 uur van Duitsland (grensovergang Holtheme) naar Engeland gefietst!
Niks geen Noordzee, want het betreft het gehucht Engeland, dat achter Gramsbergen en Ane verstopt ligt, vandaar.
Voor de rest: complimenten voor uw interessante website.”


Marjan v.d. B. uit Hardenberg wijst ons er op dat de grensovergang Holtheme heet en niet Den Velde, zoals wij aanvankelijk vermeldden.
Marjan is ook erg geďntrigeerd door de plaquette op de grenssteen en wil uitzoeken hoe die daar zo gekomen is. Ze heeft al iets belangrijks ontdekt over de dialecttekst op die plaat. Zie de rubriek Speciaal over de herkomst van de tekst.