Hezingen I

75 (dw)

Van de grensovergang Laagseweg gaan we terug in de richting Ootmarsum om bij de eerste zijstraat rechtsaf te slaan. Direct daarna vinden we een zandweg die ons weer naar de grens moet leiden. Als we door bomen die over het pad liggen niet verder kunnen rijden, hebben we ook het gevoel 75 detail (dw)niet ver van de grens af te zijn. Het gevoel is juist, want de eerste steen die we hier zien staat op een paar meter afstand van de auto. Hij is bijna begraven onder een hoop mest en takken.
Het is vlak voor de kersttijd en rechts van de steen ligt een kerstbomenveld. De boompjes die er staan zijn piepklein en worden zo te zien boven de grond afgezaagd om verkocht te worden. Her en der liggen er ettelijke van die miniboompjes en ze zouden goed in onze huiskamers passen.

Volgens ons moet er tussen de grensovergang met steen nr. 74 en deze 75 nog hulppaal 74-I staan. Die zou dan midden in het sparrenveld kunnen staan. Een heel eind van ons vandaan loopt er iemand met een kettingzaag de boompjes af te zagen, en we lopen op hem af om te vragen of hij weet waar steen 74-I staat. De man - die ons al had opgemerkt - verklaart dat er geen grenssteen in het kerstbomenveld staat. Nou, hij zal toch érgens moeten staan, maar we besluiten om er maar niet naar te zoeken.
75-I (dw)Voor de volgende steen in Noordelijke richting, verwijst de man ons naar een punt dat volgens mij absoluut niet kan kloppen. En ik heb gelijk, daar vinden we ook geen spoor van een grenssteen. Het zoeken kost ons alleen maar kostbare tijd. Maar daarna lopen we ook precies in de goede richting voor het vinden van steen 75-I. En om die goed te kunnen fotograferen moeten we nog een gewaagde sprong maken over een slootje met drassige bermen.
Hoewel de akkers en velden er achter deze kleine steen open en vrij bij liggen, zien we geen andere steen van hieruit. Daarom lopen we weer terug naar de auto en rijden we naar een volgende zandweg.

76 (dw)We aarzelen om die weg in te slaan, want er staat een paaltje met een bordje met een huisnummer erop. We zouden uit kunnen komen bij een bewoond huis en er loopt een man midden op de weg.
De man loopt een weiland in en we wagen het erop. De zandweg eindigt in het niets en het huisnummer aan het begin moet slaan op een vakantiehuisje. Dat huisje staat in een geďsoleerd stukje bos. We trekken dat bosje in, en dan
vinden we al gauw grenspaal 76. Links ervan is een weiland en rechts van ons is het bos.
We volgen de richting die paal 76 aangeeft en het duurt niet lang voordat we 76-I tegenkomen.
76-I (dw)Achter deze substeen eindigt het bosje en is het erg lastig om nog verder te lopen.
Maar dat is ook niet nodig, omdat de volgende grenspaal nummer 77 is. En die hebben we al maanden geleden een paar keer bezocht. In het volgende hoofdstuk kunt u er alles over lezen. Verder