Haaksbergen

Gp 832 (Foto Dick Waanders)

imburg is gezegend met twee drielandenpunten, het échte en het toeristische punt. Eigenlijk dus maar één. Overijssel heeft daarentegen zelfs vier drielandenpunten. Als we het woord “land” wat ruim nemen tenminste.

Uitleg over Gp 832 (Foto Dick Waanders)De eerste keer dat we in deze omgeving zijn, gaan we via het Gelderse Rekken en komen we langs de Rekkense Inrichting. Daar zien we huizenhoge afrasteringen met vlijmscherpe punten er bovenop. Hier hebben ze de maatschappelijke grensgevallen goed opgeborgen nabij drie andere grensgevallen.
Die drie andere grensgevallen zijn de provincie Gelderland, de provincie Overijssel en het Duitse Münsterland. Provincies speelden vroeger kennelijk een dominantere rol dan tegenwoordig, want belangrijke grenstenen bevatten provinciewapens.

De eerste keer missen we het drielandenpunt bijna, omdat de steen verstopt zit tussen bomen en struiken. De toegang ernaar toe is ook problematisch: het is slootjespringen en tussen puin, struiken en takken doorwringen om grenssteen 832 te bereiken en te fotograferen.

Gp 832 Wapen van Overijssel (Foto Dick Waanders)

In 2006 ziet het er hier heel anders uit, en dat doet ons verzuchten dat Nederland ook continu aan het veranderen is. Zelfs op de meest afgelegen plekken. Zodra je denkt een plek goed te kennen, is hij al weer veranderd.
Mede doordat een groot stuk akkerland, in het kader van de natuuruitbreiding, weer bij het Haaksbergerveen is aangetrokken en weer langzaam zal vergroeien tot moerasgebied, is er ook meer aandacht besteed aan deze “Jurisdictiepaal”. Er is zelfs een bordje met uitleg bij geplaatst. Volgens mij is dat uniek voor Overijssel.
Het lijkt zelfs dat het afwatersysteem, de slootjes, speciaal verlegd zijn voor deze paal, en ook dat er een strook grasland is aangelegd om hier te kunnen komen.

Gp 832 Wapen van Münster (Foto Dick Waanders)

Wij komen natuurlijk weer van de verkeerde kant, vanuit het Haaksbergerveen, en ploegen door het nieuwe moerasgebied. We zijn wel zo verstandig om niet via de Duitse kant te gaan, want dan hadden we de uitgediepte en verbrede sloot over moeten springen.
Dat hoeft nu gelukkig niet, omdat men zo vriendelijk is geweest om vóór de steen het slootje ondergronds te laten gaan. Wat een service, niet?

Gp 832 Wapens van Münster en Gelderland (Foto Dick Waanders)

Behalve het puin en de rommel rondom de steen, is er nog meer opgeruimd, zo valt ons op. Namelijk de groene stalen trap, die nog prominent te zien is op de website van Arjan Salverda, met de vermelding dat het om een uitkijktrap van de douane gaat. Iets dat wij ook aanvankelijk dachten.
Omdat de akker nu verdwenen is, zal ook de ruime uitkijk erover verdwijnen, en ook een jachttrap heeft dan geen functie meer.

Gp 832 Wapen van Münster (Foto Dick Waanders)

Nu ik het uitlegbordje nog eens doorlees, dringt het tot me door dat de steen zelfs nog een vierde functie heeft: de grens aangeven tussen Haaksbergen en Eibergen.
Het is ook opvallend dat de tekst volledig in het Nederlands is en dat er niet aan Duitse bezoekers is gedacht.

Gp 832 overzicht (Foto Dick Waanders)