Glane (3)

Kaart gp 853

In Glane zit nog een lastig stuk grens, met een raar verloop, dat we nodig eens moeten onderzoeken. En dat gaan we dus vandaag doen.

De vorige keer was het hier mistig en winters, nu - begin april - is het beter weer voor ons werk.
We denken dat er van gp 853 twee stuks moesten zijn, en dat klopt. Op beide oevers van de Dinkel staat een 853, een oude en een nieuwere. De laatste is een lage granieten steen, die ook nog eens omver gereden is. Vandaar dat hij vanaf de andere kant van het water niet te zien was.

gpn 853 voor- en achtergrond (Foto © Dick Waanders)
GP 853's aan beide kanten van de Dinkel

De volgende strook grens zit verstopt in bosjes en struikgewas en is naar schatting 40 meter lang. Er staan niet minder dan 4 grensstenen. Ze staan niet in rechte lijn, want dan hadden er twee kunnen verdwijnen. Waar het hoekige grensverloop ooit voor gediend heeft, kunnen we niet direct vaststellen.

gp 852-D (Foto © Dick Waanders)
GP 852-D

gp 852-C (Foto © Dick Waanders)
GP 852-C

gp 852-B (Foto © Dick Waanders) GP 852-B

gp 852-A (Foto © Dick Waanders)

GP 852-A markeert een hoek van een half braakliggend stuk grond. Het gebied bevindt zich op korte afstand van woningen en sportvelden.

gp 852  (Foto © Dick Waanders)GP 852 staat op zichtafstand van 852-A, maar hij zit zo goed verstopt dat het enig zoeken kost om hem op te merken.
Hij moet in feite een volwassen, hoge steen zijn, die men om een of andere reden heeft laten verzinken.
Het weiland links is Nederland en ligt ook iets lager dan waar we nu lopen. Het lijkt er sterk op dat het weiland niet altijd weiland is geweest, maar dat er ooit een bouwwerk heeft gestaan. Dat is maar een kwestie van gevoel, we kunnen dat verder niet aantonen.
Als we ooit nog eens al dit soort vraagstukken willen gaan oplossen, dan kunnen we nog heel lang vooruit met ons werk.

gp 852  (Foto © Dick Waanders)

Bij 852 gaat de grens weer de hoek om, en het rommelige karakter van het gebied blijft aanhouden. Frappant is wel dat er ook hier een hele rij jonge boompjes staat met de kaartjes waarop de soort wordt beschreven er nog aan.
Alle boompjes zijn verschillend, en we vragen ons af wat voor soort project dit voorstelt.

gp 851-D (Foto © Dick Waanders)

Bij de laatste bocht in dit traject - je kunt er ook een steelpannetje in zien - staat GP 851-D.
Als we hier linksaf slaan, dan merken we al gauw dat we hier al eens eerder geweest zijn. Toen zijn we aan de andere kant begonnen, bij de grensovergang in Glane, en toen waren er net zware stormen geweest waardoor er overal omvergewaaide bomen lagen die ons de weg versperden.
Nu is er een en ander opgeruimd en kunnen we makkelijker de grens volgen. Het blijft hier een interessant gebied met in Duitsland sportvelden en in Nederland een paardrijboerderij.

Dubbel verboden! (Foto © Dick Waanders)

Tussen GP 851-D en 851-B (het steentje dat in de voliére achter een grensoverschrijdende woning staat) moet dus nog 851-C staan.
Maar verder dan de achtertuinen van enkele woningen komen we niet. We besluiten om de dreigende waarschuwingen maar niet te negeren en 851-C te laten voor wat hij is. Zo op het oog kunnen we hem niet zien staan, en het is dan ook de vraag of hij er nog wel is.