Glane (2)

Op een mistige dag in december parkeren we onze auto bij de grensovergang in Glane en gaan we lopend Duitsland in op weg naar het aansluitende punt langs de Dinkel om zo de grens verder op de voet te volgen. Dit verhaal is eigenlijk een voortzetting van de Tiekerveentocht.

Het kunstwerk dat we toen vanaf de andere zijde hebben gezien doemt nu op in de mist en dat is het teken dat ons zoekwerk is beloond.
Het kunstwerk blijkt niets met de grens te maken te hebben maar met de Laga uit 2003. Hier loopt namelijk het Lagapad van Gronau (D) naar Losser (NL), en er langs staan allemaal kunstwerken.
Het Lagapad loopt ook grotendeels langs de Dinkel, en dat komt mooi uit want dat willen wij ook een stukje.

Aan de overkant van de Dinkel, aan de kant van Overdinkel, troffen we al een gp 854. Vandaag geven we zijn tweelingbroer aan de Glanese kant een hand.
Echter niet nadat een teamlid een arm afbreekt van haar bril. Door de mist ziet ze niet al te best meer en ze begint haar brilleglazen te poetsen met haar leren handschoenen. Geen gelukkige manoeuvre, want er zegt iets krak. En lang zoeken in de halfbevroren berm van de Dinkel levert geen verloren onderdeel meer op.

Volgens recente kaarten loopt de grens een deel met de Dinkel mee, maar dat moet in het verleden wel eens anders geweest zijn volgens oudere kaarten.
We volgen het wandel/fietspad dat eerst vlak langs de Dinkel loopt, maar daarna op steeds grotere afstand komt, om dan met een grote boog terug te gaan naar de Dinkel en die via een mooi nieuw bruggetje over te steken.

853 (Foto Dick Waanders)

Direct na het bruggetje komt grenspaal 853 in beeld. En het Lagapad loopt nu verder over Nederlandse bodem.
Van gp 853 zouden er twee moeten zijn, maar we zien op de andere berm niks staan. Het nieuwe bruggetje staat niet op de kaarten en we zijn er niet zeker van op welk punt de grens met een scherpe knik afbuigt richting Glane.
Bovendien is er zo te zien geen fatsoenlijke mogelijkheid om hier de grens te volgen, er is geen weggetje of pad in die richting. En ook in de buurt van de grensovergang aan de Duitse zijde stuitten we al op afschrikwekkende borden met Verboden Toegang (in het Nederlands).
Dus voor het volgende, zeer grillig lopende stuk grens, moeten we eerst zien de nodige toegangsvergunningen van de landeigenaren te krijgen.

Lagapad (Foto Dick Waanders)

Daarom lopen we nu verder over het Lagapad, dat grotendeel bedekt is met een laag modder. Het lijkt erop dat de hevige sneeuwval van een paar weken geleden heeft gezorgd voor overstromingen van de Dinkel. Er liggen hier zelfs nog grote hopen sneeuw, die verder landinwaarts al lang weer verdwenen zijn.

Het Lagapad kruist de verharde weg naar Overdinkel, en zo kunnen we weer teruglopen naar ons uitgangspunt. Hoewel het hier al weer hoog en droog Nederland is, staat er in de andere berm van de Dinkel een groen bord met de tekst “Die Dinkel”, onbegrijpelijk. Verder