Glanerbrug/Glane (2)

849-N (dw)Na de rustpauze is het tijd om ons te gaan richten op de statige obeliskvormige grensstenen.
Het tweesporige zandpad eindigt rechts bij een afgesloten hek naar een weiland en het fietspad gaat linksaf Duitsland in. Volgens de Duitse opschriften op de bordjes wordt er van ons Alleen voor moeders met kinderen (dw)verwacht dat we perfect Duits kunnen. Zo niet dan zijn we al snel in overtreding.
Het bordje langs het fietspad is so-wie-so een merkwaardig geval.
Alleen vrouwen met een kind aan de hand mogen hier gebruik van maken, én fietsen.
Verder mag je hier niet rijden omdat het Kein Reitweg is.
Het laatste instructiebordje Keine Mofas is enigszins verfrommeld.
Mocht u denken dat Mofas autopeds met hulpmotor zijn, dan hebt u het mis, het zijn brommers (MOtorFAhräder).
849-N (dw)Des te vreemder is het dat links een bord staat met de maximum snelheid van 60 km.
Zal wel bedoeld zijn voor de landbouwvoertuigen die hier eventueel uit het Duitse weiland aan komen rijden.

Bij het bosje dat op de foto te zien is, staat de volgende 850 (dw)grenspaal. Ook weer een mooie obelisk en met het nummer 850. Hier is de sokkel met de metalen plaat er bovenop nog goed zichtbaar.
We zijn nu niet ver van Glane, waar de grens dwars door de keuken van een woning loopt. En ook daar hebben we nog heel wat 849-N met opschrift 76a (dw)werk te doen, maar nu gaan we eerst weer terug richting Glanerbrug.

Aan de achterzijde van 849-N zien we nog het mooie gegraveerde No. 76a staan, en dat leggen we nog even vast. Ondanks de viltstiftsmeerders, die hier weer aan de gang geweest zijn. Twee karakteristieke schreefjes aan de 7 en de a hebben ze vergeten of bewust achterwege gelaten. Hetgeen weer eens aantoont dat je met je p... van de stenen moet afblijven.

849-M (dw)

Grenspaal 849-M staat maar enkele tientallen meters verwijderd van de vorige. Zo te zien maakt de grens hier geen rare bokkesprongen, dus is het een beetje vreemd zo veel machtsvertoon op zo'n kort stuk.

849-M (dw)En dan vinden we weer op enkele meters afstand steen 849-L. Een kleine substeen, bemost en half in de sloot.

849-K is ook niet ver weg, maar hij zal niet altijd te zien zijn.
Hij staat midden in de sloot die hier loopt en hij wordt liefdevol omarmd door de 849-K omarmd door boomwortels (dw)wortels van een heel oude boom, die op zijn beurt ook weer deels in de sloot staat.
Tot ons grote geluk staat de sloot zo goed als droog, zodat we nu de steen vanuit de sloot kunnen fotograferen.
Die droge sloot komt extra goed van pas bij de volgende vondst. Die kunnen we niet 849-J (dw)over het hoofd zien, omdat het weer een twee meter hoge obelisk is. (849-J)
De eerste foto's maken we vanaf de slootkant, maar dan steekt hij nog behoorlijk boven alles uit.
De meeste foto's schieten we vanuit de sloot zelf. Zo te zien staan er vele oude bomen in de sloot.
Paal 849-I kunnen we niet vinden, mogelijk is deze in de bodem van de sloot weggezakt, maar mogelijk is die ook overbodig 849-H (dw)geworden. Aan het eind van de sloot en langs de akker die we vanaf de andere kant van de Glanerbeek al zagen, staat steen 849-H. Hij ziet er tamelijk nieuw uit en ook het nummerplaatje glanst nog behoorlijk, zij het dat er zandspatten op zitten. Verder