Ebbenbroek 3

107 De punt van Vennebrügge (Foto Aafke de Wijk)Maart doet niet meer wat hij wil, en bij de punt van Vennebrügge is het niet stil. Het is 1 april, erg zonnig en knetterende motors schieten hier Duitsland in.

Schuin rechts achter grenssteen 107 is de grensovergang en het piepkleine Duitse gehucht Vennebrügge.
We zijn daar al vaak geweest en het grensverloop is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar vandaag gaan we naar rechts. We moeten nog het stukje van steen 106-I naar deze 107 overbruggen.

Bosje achter 107 (dw)Als we vanaf ‘puntsteen’ 107 het oog (en de camera) richten op een hoger gelegen klein mini-bosje (kan het kleiner?), dan vermoeden we daar steen 106-III.
De juistheid van dat vermoeden wordt bevestigd door het onomstotelijke feit dat we daar inderdaad grenspaal 106-III aantreffen.
Hij staat aan de andere rand van het bosje, en op luttele tientallen meters van 107. Daar zal wel een goede reden voor zijn, nemen we aan.
106-III (dw)Volgens ons moet de grens vanaf hier tot aan de grensovergang Balderhaar kaarsrecht lopen. En volgens de kaart zou steen 106-II ook al te zien moeten zijn. We zien weer een stukje bos tussen de weilanden en de akkers in, en dat lijkt gemaakt te zijn als bescherming van de steen die we zoeken.
We zien een akker met gewas dat zich niets van de grens aantrekt, en daarachter een kale en een groene akker. Daar is de grenslijn precies te zien. En zo zouden we in het plukje bos erachter ook de steen moeten kunnen vinden.
GP 106-II (Foto © Dick Waanders)We lopen netjes om de akkers heen, om het gewas niet te beschadigen, en komen op het juiste punt aan. We zoeken, we zoeken, vinden heel veel stenen en brokstukken, maar geen met het nummer 106-II erop.
Omdat we ook niet zo makkelijk de weilanden in kunnen lopen, geven we het op. Bij nadere bestudering van de kaarten zou 106-II inderdaad verder zuidelijker kunnen staan, maar hij kan ook wel opgeruimd zijn. Van de andere kant zagen we ook al geen verdere stenen meer.

Bij een later bezoek aan deze plek blijkt dat we gewoon niet goed genoeg hebben gekeken. Kan gebeuren, maar nu zien we hem wel. Hij staat ook wel op een koddig plekje in het water en midden in een weiland.