Den Velde

We weten wel ongeveer waar de grens tussen Radewijk en Den Velde zich bevindt, maar niet precies bij welke grenssteen. Het moet ongeveer bij gp 119 zijn, zo schatten we. En daar gaan we dan ook dit hoofdstuk beginnen.

Gp 119  (Foto: Dick Waanders)

We bevinden ons langs een kilometers lang grensgedeelte dat kaarsrecht loopt. Dat is opvallend omdat er aan weerszijden grenzen zijn die nogal grillig verlopen.
Dat die rechte lijn misschien ontstaan is uit strijd, zou afgeleid kunnen worden uit de straatnamen die aan de Duitse zijde parallel lopen met deze grenslijn: Twist Feld en Twistfeld.

Gp 119 is een rechthoekige hoge zandstenen grenspaal. De inscripties vertellen ons dat het om nummer 122-IV gaat, en dat hij dus een eindje verplaatst is hier naartoe. Verderop, in Holtheme, zijn grenswijzigingen geweest waardoor een aantal 122- en 123-stenen zijn komen te vervallen. Dit is er dus eentje die hergebruikt is.

Gp 119-I  (Foto: Dick Waanders)

Hoewel het hier een erg rustige grens is met alleen maar weilanden en akkers aan weerszijden - zoals we dat graag zien - heeft iemand (een landbouwer?) toch kans gezien om gp 119-I plat te rijden en bijna onder het gras doen verdwijnen.

Gp 119-III  (Foto: Dick Waanders)

Gp 119-II en 119-III, ook kleine granieten dingen, staan nog wel recht overeind.

Gp 120  (Foto: Dick Waanders)

Het kaarsrechte deel van de grens biedt niet erg veel sensatie wat stenen betreft, maar de markering van een bijna haakse bocht is weer wel boeiend.
CTD-bout (Foto: Dick Waanders)Die markering is namelijk gp 120. Hij is erg oud en verweerd en staat parmantig op een heuveltje. Zo zal hij niet makkelijk natte voeten krijgen of omver gereden worden.

Er zit ook een zg. “NAP-bout” in, alleen staat er hier “CTD” op. Dat zegt ons niks, maar misschien weet Harry ten Veen hier iets van. Hij verdiept zich in dit soort (hoogte)markeringen.

Naar gp 121 hebben we al eens eerder gezocht, maar toen niet gevonden. En dat is niet onbegrijpelijk als je bedenkt dat het toen zomer was en de begroeiing de steen aan het zicht onttrokken moet hebben.

Gp 121  (Foto: Dick Waanders)