Buurse-Grensovergang (1)

836-A (Foto Dick Waanders)

Boer Ter Huurne had hier al lang geleden een boerderij in Nederland en een schuur in Duitsland. Dat opende aan het begin van de vorige eeuw perspectieven voor een handeltje, dat heel lang alleen op Duitsers was gericht. Tot voor kort bestond de klandizie van “Ter Huurne's Holland Markt” nog voor meer dan 90% uit Duitsers.
De ingang tot het terrein is trouwens nog steeds in Nederland.
Volgens een recente TV-reportage van TV-Oost moeten er op het terrein meerdere grenspalen staan.

Wij zien er op de smalle doorgaande weg naar Alstätte, aan weerszijden twee staan: 836-A en 836-B.

836-B (Foto Dick Waanders)

Maar dan houdt het ook meteen op, op het hele terrein is geen grenssteen meer te bekennen. En bij navraag bij persooneelsleden van het winkelcomplex krijgen we te horen dat er geen andere stenen op het terrein staan.

En dat klopt op zich ook wel. De steen die er volgens ons achter de supermarkt zou moeten staan, met logischerwijze het nummer 836, die staat er niet meer.
Toen we in Glane waren, troffen we daar een steen aan met het ingegraveerde nummer 836. Die moet dus ooit een keer verplaatst zijn.

Plek van 836 (Foto Aafke de Wijk)

Bij een grondig onderzoek en na een tip van Eef Berns, ontdekken we de plek waar gp836 moet hebben gestaan. Aan de achterzijde van het Ter Huurne-complex is de opslag-, en losruimte niet lang geleden fors uitgebreid, en daardoor de steen in het gedrang gekomen.
De plaats waar hij heeft gestaan is voor een stalen buitendeur en in de bestrating liggen twee bakstenen opvallend anders om de plek te markeren.

Direct aansluitend aan de parkeerplaats van Ter Huurne staat een boerderij met een weiland ernaast. In dat weiland staat wel weer een grenssteen. Als we die van nabij bekijken, dan blijkt het 835-C te zijn met een aparte obeliskvorm. Het breedteverschil tussen boven- en onderkant is groter dan gewoonlijk.

835-C (Foto Dick Waanders)

Verder