Breklenkamp-punt

Gp 60 (Foto © Dick Waanders)

Hoe vaker we hier komen, hoe meer we erover kunnen vertellen.
Omdat we grenspaal 60 nog nooit goed hebben gefotografeerd, willen we dat vandaag gaan doen.
Grenspaal 60 staat precies op een grenspunt, en de Duitse lokale weg loopt er rakelings langs. Dat is vragen om moeilijkheden.
Vooral ook omdat de weg enige jaren terug helemaal opgeknapt is. Op collega-sites kunt u dan ook foto's van een omvergereden grenssteen met nummer 60 aantreffen.
(Inmiddels zijn we hier vaker teruggeweest, en bovenstaande foto is in november 2006 gemaakt. Met groene lijnen heb ik de loop van de grens aangegeven, het puntje gras aan de rechterzijde is Nederland, de rest dus Duitsland.)

Gp 60 in 2003 (Foto © Dick Waanders)Een ruime week geleden zaten we nog (in het donker) aan de overdekte picknicktafel thee te drinken.
Nu staat er een graafmachine naast en liggen er overal grote hopen zand.
Het ergste is dat grenspaal 60 bijna bedekt wordt door zand en dat men er vlak naast een geul heeft gegraven voor een dikke gele kabel.
De deskundigen onder ons (sommigen hebben ook óveral verstand van) zeggen dat de geul, ook al wordt hij naderhand weer goed met zand gevuld en aangestampt, voor een zwakke plek ter plaatse zal zorgen. Dat wil zeggen dat de grenspaal enigszins ondermijnd wordt.
We besluiten om hem regelmatig te gaan monitoren in de toekomst om te zien of hij nog wel op zijn gemak staat.
We beginnen het idee te krijgen dat de Duitsers een beetje een hekel hebben aan de Punt van Breklenkamp en dat ze het gebied er liever bij zouden willen hebben. Dat blijkt ook al een beetje uit de weg die ze pal langs de grenslijn hebben aangelegd. En helemaal ongelijk hebben ze niet, want het blijft een raar puntje Nederland dat in Duitsland prikt.

Gp 60-I (Foto © Dick Waanders)Grenspaaltje 60-I staat onopvallend naast een boom en onderscheidt zich alleen van zijn soortgenomen door het kentekenplaatje en de beschildering.

Naar Gp 61 hebben we al vaker gezocht, maar toen niet gevonden. Deze keer zijn we vastbesloten om hem te vinden, en zo'n voornemen levert resultaat op. De steen staat verder in de richting Lage dan we verwachtten, en hij is onzichtbaar vanaf de - druk bereden - Duitse weg. Op de smalle weg mag 100 km per uur worden gereden, dus dat scheurt soms lekker hard langs ons heen.
De steen staat in een (droge) sloot en tussen bomen, struiken en doornige bladeren. Het licht is er dus niet al te best, maar het fotoresultaat valt mee.

Gp 61 (Foto © Dick Waanders)