De Bergvennen 1

Grens Frensdorferweg (dw)Aan het eind van het onverharde gedeelte van de Frensdorferweg in Lattrop zijn heel wat stenen, steentjes, paaltjes en bordjes te vinden. Op een klein, verzonken vierkant steentje staat een grote plus. Ernaast staat nog een hoog metalen paaltje in de Duitse kleuren.
Met de auto kan men er niet verder zonder een paar metalen paaltjes omver te rijden. Hier is duidelijk de grens, hoewel dat voor een argeloze reiziger nog maar aan weinig concreets is te zien.
Frensdorferweg (dw)De nieuwe, hoge paddestoel staat al een aantal meters in Duitsland, maar is van de Nederlandse ANWB.
Na de grens is het fietspad verhard, en men zit dan al praktisch in Nordhorn. Vlak na de grens staat ook weer een overdekte picknick-plaats, een dubbele zelfs. Daarachter, parallel aan de grens, is een groot parcours in het bos met allerlei soorten speeltoestellen of trainingsobjecten voor paarden of honden.
51 van een afstandje (dw)Vanaf het fietspad dat langs de grens loopt hangen steeds borden aan de bomen dat het verboden is om dat grondstuk te betreden en dat ouders verantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen doen. Vrij vertaald althans.

Geen van al die stenen bij de groene grens is een grenssteen. Om die te vinden moeten we eerst het fietspad een eindje volgen.
We zijn hier al eens eerder geweest, en nu maken we een nieuwe serie foto's.
51 van nabij (dw)We beginnen bij steen51 en leggen hem op meerdere manieren vast.
Aan de plaats van de steen is te zien dat het fietspad in Duitsland ligt.

Verder lopend langs het pad levert nog een nieuwe vondst op, het is paal nummer 50.
Teruglopend in noordelijke richting en het pad daar een eind volgend, levert aanvankelijk geen nieuwe grenspaal op. We hebben ze wel eens dichter gezaaid gezien.
50 (dw)Direct na de grensovergang ter linkerzijde vinden er graafwerkzaamheden plaats. We treffen vaker activiteiten aan pal langs de grens, hetgeen ons niet erg bevalt. Laat men de grensstrook gewoon met rust laten, en laat men de grensstenen gewoon laten staan waar ze altijd hebben gestaan. Verder