Twist (D)

Grensovergang Nw-Schoonebeek (Foto Dick Waanders)

[4 augustus 2005]

Aan de linkerkant van de weg staan de 'laatste' woningen van Nieuw-Schoonebeek en achter de bocht van de weg begint het Duitse plaatsje Twist.

Op de weg is weer duidelijk de overgang tussen Nederland en Duitsland te zien en de witte markeringen reflecteren de verschillende opvattingen van beide landen. Links van de weg is - naar ik meen - wel een fietspad voor twee richtingen, dus de fietsers komen hier niet in de knel.

Hoe komen we hier zo terecht? Na een middagje dierenpark Emmen natuurlijk. Na het bekijken van al die vréémde wezens (voor de dieren de menselijke toeschouwers en voor ons de exotische dieren) zijn we wel toe aan simpele en onbeweeglijke grenspalen.
Zo komen we ook nog eens in (door) Klazinaveen.

Grenssteen 159 staat een beetje kunstmatig tussen de poten van het Europabord. Er klopt nog meer niet, want de inscripties op de steen zeggen: 158. Daar is dus mee gerommeld.

Gp 158 (Foto Dick Waanders)Als we rechts van de steen over de begroeide akker kijken, dan zien we daar duidelijk een andere steen staan, maar het lijkt er niet op dat we er makkelijk kunnen komen.

We rijden dan ook eventjes Duitsland in om er te keren, en dan zien we tot onze verbazing na een kleine 20 meter wéér een steen in de berm staan.

Hij staat precies in het midden van een sloot die daar ondergronds gaat. En hij bevat het nummer 158.

Als we het goed hebben dan is de akker rechtsachter dus nog Nederland, en geeft deze steen een kleine verspringing in de grenslijn aan.

Gp 157 (Foto Dick Waanders)Via die akker blijken we ook heel gemakkelijk naar de steen te kunnen lopen die we zojuist al zagen staan.
Als we dat doen dan stuiten we weer op een verrassing: een nieuw type steen, eentje die we in Overijssel nog niet zijn tegengekomen.

Hij lijkt wel enigszins op een sleutel die rechtop in de grond staat.
Ook de opschriften zijn nieuw voor ons. Aan de Nederlandse kant staat met grote letter “RBF”, de N van Nederland en nog een verweerd nummer. Dat nummer lijkt op 157, hetzelfde als op het plaatje aan de zijkant.

Aan de Duitse kant van het slootje staat ook een steen, een kleinere en van het type dat we hoofdzakelijk kennen van de Vrijdijk bij Denekamp.
Hij is nog net op de foto te zien.
Of er opschriften zijn kunnen we van hieruit niet zien, en de sloot oversteken gaat ook niet.

De achterkant van de “sleutelsteen” bevat de (gezwarte) letters “EPM” en de H van Hannover.
Wat die kapitalen aan beide zijden betekenen, daar zijn we nog niet uit. Hopelijk komt de oplossing van dat raadsel ons nog wel een keer aanwaaien.

• Herman Posthumus reageert op het bovenstaande:
Ik zag dat je je afvroeg wat de letters op paal 157 betekenen. Welnu: EPM staat voor Episcopatus Monasteriensis (Bisdom Munster) en RBF staat voor Respublica Baelgicae Foederati (Republiek der Verenigde Nederlanden). Vanaf paal 157 naar het noorden vind je nog verschillende van dergelijke stenen. Ga maar eens kijken bij bijv. Bourtange (vanaf de grensovergang loopt een mooi wandelpad in noordelijke richting).

Gp 157 (Foto Dick Waanders)


Grenspaal 157 is inmiddels niet meer in het wild en in vrijheid te vinden! Hij is afgevoerd naar een Tehuis Voor Oude Stenen Die Niet Meer Op Hun Plekje Mogen Staan (een museum).
Daarom zetten we hem hier nog even in zijn volle glorie in het zonnetje. Op zijn oude plek!
Klik op de foto voor een 800x600 pixels foto. (Niet geschikt voor een trage internetverbinding.)