Nieuws 2012

Aamsveenbrand aangestoken

RTV-Oost meldt vandaag (5 juni 2012) het volgende:

Zes Duitse mannen tussen de 18 en 24 jaar oud worden verdacht van twintig branden in het Duitse grensgebied, waaronder de brand in het natuurgebied Aamsveen begin juni vorig jaar. Dat heeft de Duitse justitie laten weten.

Vier mannen zijn lid van de vrijwillige brandweer en één van hen zit bij de jeugdbrandweer Gronau. De branden werden volgens de Duitse justitie voornamelijk gesticht in de buitengebieden van Bad Bentheim en Gronau. De mannen spraken in wisselende samenstelling af, waarna ze op zoek gingen naar een geschikte plek om brand te stichten. Als eenmaal ergens een brand was aangestoken, hielpen de mannen vervolgens als brandweerman met het blussen van de brand. Naast natuur werden ook hooibalen, schuren en een bedrijfshal in brand gestoken.


Zeer bijzonder grensboek

Op 23 november van dit jaar zal er een belangrijke gebeurtenis plaatsvinden. Op die dag komt er een boek uit over de grenzen van Overijssel. Niet zomaar een boek, maar een luxe uitgave van hoge kwaliteit op groot formaat (ongeveer A4 liggend) en 240 pagina's tellend.
Volgens de schrijver zal Overijssel de eerste provincie zijn die een dergelijke omvangrijke uitgave over de provinciegrenzen gaat krijgen.
Het boek is een uitgave van de IJsselacademie te Kampen en de Provincie Overijssel. Als schrijver en samensteller heeft men Jan ten Hove uit Zwolle aangetrokken. Jan is al vele jaren zelfstandig historicus en heeft diverse boeken op zijn naam staan, waaronder een standaardwerk over de geschiedenis van Zwolle en het Overijssels Geschiedenisboek.
Het boek zal dus de gehele grens rondom Overijssel behandelen. Daaronder vallen de grenzen met Gelderland, Drenthe, Friesland, Flevoland en natuurlijk niet in de laatste plaats de rijksgrens met Duitsland.

Omdat het boek rijk geïllustreerd wordt, heeft Jan contact gezocht met de OGVC / Op de Grens. Er is overeengekomen dat we ons fotomateriaal en onze expertise ter beschikking stellen en dat we het boekproject waar mogelijk ondersteunen.

Het eerste exemplaar zal op 23 november in het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle worden uitgereikt aan gedeputeerde Hester Maij. Vervolgens zal er een dagvullend symposium over ‘grenzen’ plaatsvinden, met vier sprekers over verschillende onderwerpen. Die datum kan elke grensliefhebber dus alvast in zijn agenda zetten!

Grensgang: Een historische reis langs de randen van Overijssel