Nieuws 2009

Nieuws op zondag

[13 december 2009]

Al in juni nam Katinka Baehr, programmamaker van het VPRO geschiedenisprogramma OVT op Radio 1, contact met ons op in verband met een documentaire over “Neutraal Moresnet”.
En wiens visie en deskundigheid op het gebied van dit merkwaardig stukje land zou de VPRO beter kunnen gebruiken dan die van Hans Hermans? Precies. Vandaar ook dat Hans laat weten dat mevrouw Baehr morgen bij hem langskomt voor een interview en wellicht een bezoek aan het gebied.
De uitzenddatum van de documentaire laten we nog weten.
Ook de Vlaamse omroep zou bezig zijn met een documentaire over Moresnet.


Hans heeft nog een ander nieuwsfeit op internet aangetroffen:

Boek: Op zoek naar grenspalen
Auteur: Posthumus, H
Uitgever: Friese Pers/Noordboek
Verkoopprijs: € 15,95
Uitvoering: Paperback
Artikel status: Verschijnt in okt 2010
ISBN-nummer: 9789033009068

Ook al heeft hij er zelf nog geen melding van gemaakt, de schrijver moet Herman Posthumus uit Emmen zijn. Herman is een actieve grenspalenzoeker in de noordelijke provincies en voorziet ons regelmatig van interessante nieuwsfeiten en wetenswaardigheden. Het boek komt pas volgend jaar uit, maar we kijken er nu al met grote belangstelling naar uit.


‘Grenspalen steeds populairder’

Dagblad De Stentor

[25 november 2009]

Op de Grens heeft dagblad De Stentor (Zwolle en verre omgeving) geïnspireerd tot het maken van een hele pagina gewijd aan de oprukkende populariteit van de grenspalen. De redactie heeft onze Aafke op sleeptouw genomen langs de grens bij Kloosterhaar (nrs 100 t/m 103) en er een smakelijk verhaal van gemaakt. Ook het werk van de Historische Sociëteit Enschede en hun project van de grenspalen-ontdek-route wordt in een apart kader belicht.


Wie Holland einen Meter größer wurde

Osnabrücker Zeitung

Weiter lesen

Eberhard Gutberlett


Historische Denkmale verschwinden

[3 november 2009]

Bericht van Eberhard Gutberlett.

Historische Denkmale verschwinden
Von Horst Heinrich Bechtluft Twist - Meppener Tagespost 29.10.2009

106 Jahre lang hat Grenzstein Nummer 160-I zwischen Twist und Nieuw-Schoonebeek seine Pflicht erfüllt. Jetzt hält er sich im ausgetrockneten und abgegrabenen Hochmoor mühsam auf schwankenden Beinen. Er ist der letzte seiner Art.

Der Stein von 1784 mit dem Hinweis “EPM” (Episcopatus Monasteriensis = Bistum Münster) steht seit 2006 nicht mehr am angestammten Platz, sondern im Emsland-Moormuseum Groß Hesepe.

De laatste grenssteen van dit type (160-I) dreigt om te vallen en in de modderige bodem te verdwijnen. De voorlaatste steen (157) is in 2006 naar het Emsland-Moormuseum in Groß Hesepe getransporteerd.


Twente toen en nu

Grensovergang Glanerbrug

[16 oktober 2009]

Uitgeverij Waanders, Zwolle heeft de eerste van een 16-delige reeks boekjes onder de titel “Twente toen en nu” uitgebracht. In deel 1 is hoofdstuk 10 “Grensverkeer” gewijd aan de grens en vooral aan de grensovergang Glanerbrug. Er zijn mooie oude foto's te zien, en deel 1 kost ter introductie maar € 2,50.


Denkmal der Grenzland-Historie

[16 oktober 2009]

Bericht van Eberhard Gutberlett:

Aus Borkener Zeitung
Von CHRISTIANE NITSCHE, Gronau

Driland-replica (Foto: Christiane Nitsche)

Alle drei Seiten des Steins sind nun zugänglich und gut sichtbar für jedermann - mit den Wappen von Overijssel, der Grafen von Bentheim und des Fürstbistums Münster. (Foto: Christiane Nitsche)


Gronau - „Prost Europa!“
Selbst Kiepenkerl Georg Frieler gehen mitunter die plattdeutschen Vokabeln aus. Ganz modern und im Fokus des Interesses, „mitten in Europa“ (Frieler) fand sich gestern auch der historische Grenzstein von 1659, dessen Kopie Frieler und Manfred Lenz am Gasthof Driland feierlich enthüllten. Dass der Stein in Form einer 1:1-Replik nun einen wirkungsvollen Ort gefunden hat, würdigten gemeinsam mit ihnen Vertreter von Bürgerverein Dinkelaue, Stadt, Kreis und Sponsoren sowie zahlreiche Bürger, die über viele Monate das Ringen um einen würdigen Platz für den Stein verfolgt hatten.

Mehr: http://www.borkenerzeitung.de


Wandelen over de grens

[16 oktober 2009]

Bericht van Harry van der Sleen:

Het gevaar trotserend dat ik er een gewoonte van maak, heb ik jullie toch wederom goed nieuws te melden.

Vijf goede groene ideeën krijgen hulp

Persbericht 14-10-2009

Vijf ideeën van burgers 'met groene harten' krijgen hulp bij de uitwerking van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De minister ondersteunt de initiatieven op maat. Dat betekent dat gekeken wordt wat de initiatiefnemers nodig hebben om het idee van de grond te trekken. Dat kan zijn door advies en praktische ondersteuning van LNV-ambtenaren, door procesgeld beschikbaar te stellen, door het LNV-netwerk in te schakelen of door gebruik te maken van onderzoeks- en kennisinstituten.

De vijf goede groene ideeën zijn:

* Scouts aan de slag in de natuur: Limburgse scouts werken mee aan landschapsonderhoud.
* Het ommetje om het groene erf: bewoners van Emst geven dorpsplan handen en voeten.
* Wandelen over de grens: historische werkgroep Enschede maakt grensstenen beleefbaar voor wandelaars.
* Het groene dorp in het groen: vereniging dorpsbelang Wirdum maakt plannen voor een groen dorp in een groene omgeving.
* Duizend groene handen: één vrijwilliger mobiliseert bijna duizend mensen om een natuurgebied te maken.

Wandelen over de grens

De historische werkgroep Enschede wil oude grensstenen herstellen langs een groot gedeelte van de Duits-Nederlandse grens. Grensstenen worden bereikbaar en beleefbaar gemaakt en er wordt hard gewerkt om landschapselementen langs de route te herstellen. Elke steen heeft zijn eigen spannende verhaal wat het ook voor de jeugd interessant maakt. Door de verspreide ligging en lengte van het traject zijn veel partijen betrokken. De werkgroep legt contact met de terreineigenaren en gaat het plan zelf uitvoeren. Als de wandelroute klaar is, is het een aansprekend voorbeeld van wat burgers kunnen doen in hun eigen leefomgeving. Daarom ondersteunt LNV dit initiatief.


Gp 20 komt weer terug

[8 oktober 2009]

Hoera! Goed nieuws!

Vanavond heb ik een telefoontje gekregen van het Kadaster uit Zwolle met het fantastische nieuws dat gs 20 bij De Lutte, eindelijk teruggeplaatst gaat worden. Deze steen was in de zomer van 2007 plotseling verdwenen en heeft toen het landelijke nieuws gehaald! Later bleek dat hij door de gemeente Bentheim veilig gesteld was.
De steen wordt een aantal meters verder van de oorspronkelijke locatie geplaatst, wel op de grenslijn, door het Duitse en Nederlandse kadaster.
Duitsland is zoals bekend, bezig met het laatste jaar van een drietal, waarin zij de zorg voor de grensstenen dragen. In het kader van de afronding hiervan wordt gs 20 dus dit jaar nog teruggeplaatst. Omdat de locatie iets verschoven is wordt dit d.m.v. een infobordje op de steen vermeld zoals we ook wel bij een aantal andere stenen aantreffen.
Men heeft van de oorspronkelijke plek afgezien i.v.m. het gevaar van beschadiging door met name uitrijdende vrachtauto's. Ik ben in elk geval blij dat hij weer op de grens komt te staan, en niet in een museum verdwijnt.

Harry van der Sleen.


Onderhoud grensstenen

Gp 854 (Foto: Harry van der Sleen)

[20 september 2009]

Van het Duitse kadaster Kreis Borken, ontving ik het goede nieuws dat er weer wat onderhoud is gepleegd aan het grensstenenbestand van de Nederlands/Duitse grens in mijn omgeving (Enschede).
Gs 839 C aan de Hegebeek (Haaksbergen) is vernieuwd, wel staat hij nu aan de Duitse kant van de beek. Gs 854 (Glane/Gronau) Nederlandse zijde, is weer uit de Dinkel gevist en teruggeplaatst. Gs 853 Duitse zijde staat weer rechtop en ook gs 858, die door de gemeente Losser opgeslagen was, is weer opnieuw geplaatst. Hiervoor is het fundament wat omhoog gehaald zodat de steen met verbindingsijzers vastgemaakt kon worden. Al deze werkzaamheden zijn gebeurd in afstemming met het kadaster Oost in Zwolle.

Harry van der Sleen

Gp 858 (Foto: Harry van der Sleen)


Drielandenpunt Vaals vernieuwd

Vernieuwd Drielandenpunt Vaals (Foto: Hans Hermans)

[20 juni 2009]

De dubieuze bestrating rondom het geografische en politieke Drielandenpunt in Vaals, heeft inmiddels plaats gemaakt voor een neutraal grijsgrauwe vlakte. Het plekje heeft nu iets van een kinderspeeltuintje, want de drie banken aan de rand van de cirkel lopen op rails...

Hans Hermans


Drielandenpunt Vaals op de schop

[20 april 2009]

Vandaag kwam ik bij het Drielandenpunt in Vaals en kwam er niet voorbij. Wat blijkt, het straatbeleg rond de drielandensteen was niet conform de realiteit. Het onverdeelde Moresnet werd veel te groot weergegeven. Via een bocht door het bos kwam ik aan de Belgische zijde van de steen.....

Drielandenpunt op de schop (Foto: Hans Hermans)

.....en zie, vanaf de Belgische kant had ik een betere kijk op de drielandenpaal. Ergo: een Nederlandse signeur maakt een foto vanuit Belgie waar Duitse arbeiders de bestrating van de drielandensteen voorbereiden.

In de juni-uitgave 1997 van Geodesia stond een bijdrage onder de kop ‘Rumoer rond een rijksgrens’. Bij de herbestrating rond het Drielandenpunt te Vaals werd de grenslijn aangegeven door een rij donkerbruine klinkers. De schepen van toerisme van de gemeente Plombières-Gemmenich stelde vast, dat de grenslijn te ver naar het zuiden was gelegd en protesteerde. Volgens hem had Nederland zo’n 120 m2 Belgische bodem geannexeerd. Met behulp van land- en kadasterkaarten, waarbij ook de beide gouverneurs betrokken waren, kwam men tot de conclusie, dat de grenslijn geen aanleiding tot discussie is, maar dat de klinkerlegger een beetje in de war was. Hij had 34 m2 Belgisch grondgebied bestraat. (Proces Verbaal 11-3-1997).
Na Pasen 2009 is een Duitse bestrater begonnen met een nieuwe straatbedekking.

Hans Hermans


Langeveen-Bruinehaar

Een rood paaltje op de plek van 97 (Foto's: Dick Waanders)

[15 april 2009]

Grenssteen 97 stond niet alleen op de grens van Nederland en Duitsland maar ook op de grens van de gemeentes Tubbergen en Vriezenveen. De fraaie steen is enkele jaren geleden op een nacht gestolen. We zijn nog altijd op zoek naar de daders, en als we die vinden dan zijn ze nog niet jarig ...

Harry ten Veen wijst ons vandaag op een internetbericht op Dorpsplein Tubbergen:

“geplaatst: 7-4-2009, 12:52 door TCTubantia

Grensstenen inspecteren, fietsroutes presenteren

TUBBERGEN - Een traditie wordt vanmorgen voortgezet. Het college van burgemeester en wethouders gaat namelijk samen met het gemeentebestuur van Samtgemeinde Uelsen een aantal grensstenen inspecteren.
Het oude gebruik werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen in de omgeving van Langeveen. Het vervolg is nu in de contreien van Itterbeck. Met de grensinspectie wordt de onderlinge band tussen Tubbergen en Itterbeck verder versterkt. Voorafgaand aan de inspectie worden twee grensoverschrijdende fietsroutes gepresenteerd. De routes, 38 kilometer lang, leiden van Tubbergen naar Uelsen en omgekeerd.”

Toevallig of niet, maar gisteren zijn wij ook op de plek geweest waar steen 97 had moeten staan. Zijn positie is helaas nog altijd vacant, er is ook geen vervanger gekomen.


Nieuwe plannen voor Drilandsteen

Nieuwe plannen voor Drielandsteen

De Losserse editie van de TC Tubantia meldt op woensdag 25 maart 2009 dat de Gronause Bürgerverein Dinkelaue alleen door wil gaan met de herdenking van de 350-jarige Drielandsteen, nu de Nederlandse gemeente Losser heeft afgehaakt.
De Duitsers willen de driekantige steen verplaatsen naar een beter toegankelijke plek aan de andere kant van de straat (in Duitsland), en er een soort pretpark omheen bouwen. Oorspronkelijke kostenraming: € 500.000,00.

We vrezen dat het steen 862;1 net zo zal vergaan als in 2007 steen nr. 20. Ook die is door Duitsland eigenmachtig van zijn plek gehaald en opgesloten op de gemeentewerf.


De Witte Paal is weg

[25 maart 2009]

De Witte Paal is verdwenen. Nee, niet gesneuveld of gestolen. Hij is zekergesteld omdat de t-splitsing N34/N36 wordt gewijzigd in een kruising en er een nieuwe weg wordt aangelegd om de verkeersdruk in het toeristische Ommen te ontlasten.

Kruising bij De Witte Paal (Foto: Dick Waanders)


Berichten uit Bad Bentheim

[6 maart 2009]

Dick Taat heeft niet alleen een ingezonden brief naar de regionale krant gestuurd, maar ook gemaild naar Stadt Bad Bentheim. Met de vriendelijke vraag hoe het verder gaat met grenssteen 20, en of men plannen heeft, of misschien al voorbereidingen getroffen, voor de herplaatsing van de steen.
Een eerste antwoord uit Duitsland volgt prompt:

“Hatte letzte Woche noch Kontakte mit Herrn M vom Katasteramt in Nordhorn und Herrn de K von der Gemeinde Losser. Herr M, der bis zum Jahresende die Leitung der Deutsch- Niederländischen Grenzkommission hat, berichtete über den derzeitigen Sachstand. Er hat in seinem Grenzabschlussbericht, der zur Zeit der Bezirksregierung in Köln vorliegt, die derzeitige Situation geschildert und auch deutlich gemacht, dass der Stein aus bekannten Gründen nicht wieder an die ursprüngliche Stelle aufgestellt werden kann. Letztendlich wird die Kommission darüber abschließend entscheiden, so dass wir vorher nichts machen können.”

Een tweede reactie komt van de burgemeester van Bad Bentheim, Dr. Volker Pannen, persoonlijk. En de inhoud is iets veelbelovender:

“Weil die Gefährdung durch den regen Lkw-Verkehr eine Platzierung am ursprünglichen Standort leider unmöglich macht, prüft derzeit eine deutsch-niederländische Kommission die Möglichkeit einer Verlagerung um wenige Meter.
Nach Vorliegen des offiziellen Ergebnisses werden wir die Rueckfuehrung des Grenzsteins 20 in die Wege leiten.”


Geen pretpark bij Drilandsteen?

[4 maart 2009]

Dick Taat meldt dat dagblad TC Tubantia vandaag een berichtje heeft over de plannen van gemeente Losser met de Drilandsteen.
Het provinciebestuur van Overijssel verbiedt namelijk dat Losser geld steekt in het bouwen van een cultureel ‘pretparkje’ nabij de Drilandsteen.

Dick heeft een reactie naar de krant gestuurd, met de strekking dat Losser zich beter druk kan maken om de oudste rijksgrenssteen en rijksmonument (nr. 20) die zonder overleg met Nederland door de Duitse gemeente Bad Bentheim is verwijderd en in beslag is genomen. Grensstenen zijn gemeenschappelijk bezit, en Bentheim heeft hier dus diefstal gepleegd.
Sind het weghalen van de steen in augustus 2007 heeft niemand meer een spoor van de majestueuze steen gezien. En de belofte van terugplaatsing is nooit nagekomen.


Uit “De Hollandse Cirkel”

Hollandse Cirkel

[19 januari 2009]


Arfgood Buurse

[14 januari 2009]