Oud nieuws

[23 maart 2004]

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan organiseert de Historische Vereniging Hardenberg e.o. een Demonstratiedag in Zaal Mulder aan de Gramsbergerweg in Hardenberg. Er is inbreng van de verschillende werkgroepen, zoals Stamboomonderzoek, Kleppertoer, Heraldiek, foto- en video enzovoort.
Ook is er een kleine tentoonstelling over grenspalen en Broer de Vries en Koop Drenth zijn aanwezig met al hun grenspalenboeken. Rijksgrens van de Gelders-Overijsselse grens tot Nieuw Schoonebeek.
De toegang is gratis. Openingstijden: 10.30 u. tot 16.00 u.
(Op welke datum de dag is, vermeldt het bericht niet.)


[15 maart 2004]

De Hardenbergse grenspalenvorsers Broer de Vries en Koop Drenth zijn afgelopen vrijdag samen met een cameraploeg van TV-Oost op bezoek geweest bij grenspalen 1 en 6, ter hoogte van Losser.
De resultaten zijn op donderdag 25 maart in het Regiomagazine op TV-Oost te bekijken, vanaf 17.40 uur.
Toevallig zijn wij afgelopen zondag op ongeveer dezelfde plekken geweest.


[9 september 2003]

De tentoonstelling over de geschiedenis van de grens met Duitsland is in Neuenhaus van 1 to 21 september, in Coevorden van 11 oktober tot 7 november en in Wietmarschen van 14 tot 30 november.


[27 juli 2003]

De Rijksdienst Monumentenzorg en de ANWB gaan een boek uitbrengen over Nederlandse monumenten.


[15 juli 2003]

In de Almelose wijk Windmolenbroek wordt het Douane en Smokkelaarsspel gespeeld. Deelnemers zijn o.a. wethouders van Almelo.


[13 juli 2003]

De regionale Duitse TV-zender NDR zendt vanavond het programma Landpartie uit (20.15-21.45 uur). De presentatrice is op de fiets onderweg in het Grafschaft Bentheim en ze doet in de "hap Duitsland in Nederland" een aantal grensplaatsen aan. Zo is ze in Wielen (waar wij ook net geweest zijn) waar ze grenspaal 110 uitvoerig belicht evenals de grensoverschrijdende activiteiten van de landbouwer in wiens tuin die steen staat. Verder fietst ze mee langs een historische smokkelaarsroute tussen Nederland en Duitsland ter hoogte van het Duitse Laar.
Ze gaat zelfs de grens over naar Ootmarsum om het Openluchtmuseum daar te bezoeken.


[22 mei 2003]

Twee leden van de Historische Vereniging Hardenberg, Broer de Vries en Koop Drenth, zijn sinds april 2000 bezig met het fotograferen van de grensstenen langs de grens van Overijssel met Duitsland.
Inmiddels hebben zij een vijftal foto-boeken samengesteld en de foto's van commentaar voorzien.
De boeken gaan mee met de reizende tentoonstelling over de geschiedenis van de Rijksgrens met Bentheim. De tentoonstelling was al in Hardenberg. Komende week in Uelsen, daarna Coevorden, Neuenhaus, Wietmarschen en Schoonebeek.