Manderveen, Kwekerij (1)

(Foto: Dick Waanders)

[25 september 2008]

Dankzij een tip van Frans Boerrigter zijn we op het spoor gekomen van de originele grenssteen nr. 91.
In juli van dit jaar meldt Frans ons waar we hem kunnen vinden. Beter gezegd, waar we zijn bovenste helft kunnen vinden.
Tijdens een korte voorverkenning in augustus, zien we af van fotograferen aangezien het belendende terras vol zit met bezoekers. Nu in september is het er veel minder druk en kunnen we in alle rust fotograferen en met de eigenaar praten.

Tussen zwefkeien (Foto: Dick Waanders)

De halve steen staat losjes op het erf van Aardbeienkwekerij Hindriksen aan de Broekdijk in Manderveen.
Duidelijk is te zien dat de bovenste helft - waarschijnlijk per ongeluk - doormidden gebroken is.

Illuster kwartet (Foto: Aafke de Wijk)

Het illustere kwartet op deze foto is (v.l.nr.): Gp 91, Diwa, zoon Hindriksen en hond Hindriksen.
De zoon weet te vertellen dat de halve grenssteen door zijn opa uit de grensbeek is gevist, en in de tuin bij de woning is neergezet. De beek, die dus de grens vormt, loopt op 200 meter afstand van de kwekerij. En de tussenliggende grond is ook in hun bezit.
De jonge Hindriksen is liefhebber van stenen, en heeft allerlei zwerfkeien gedrapeerd op het erf. Ook de halve grenssteen heeft hij er tussen geplaatst.

(Foto: Dick Waanders)

Nu hij weet dat de steen van Bentheimer zandsteen is, zal hij onmiddellijk gaan zorgen voor een degelijke verankering. Om eventuele dieven geen kans te geven.
Een andere bezoeker meent trouwens zeker te weten dat de grenssteen van Oostenrijkse basaltsteen is gemaakt. En een ander brok steen dat ons nogal granietachtig voorkomt, wijst hij met stelligheid aan als Bentheimer zandsteen. Je hebt deskundigen en deskundigen.

(Foto: Dick Waanders)

Hindriksen gaat ook nog op zoek naar de plek waar de originele gp 91 heeft gestaan - hij is vervangen door twee nieuwe granieten exemplaren aan beide zijden - om de eventueel nog aanwezige rest ervan uit te graven. Onze theorie is dat de originele stenen wellicht midden in de beek hebben gestaan en bij het uitdiepen ervan gesneuveld zijn. Er zijn daar namelijk meer originele stenen verdwenen.

(Foto: Dick Waanders)