Meldpunt / Meldepunkt (12)

Foto van Gp 48-B

Gp 48-B (Foto Leonard van Beest/Margriet Vogel)

10 december 2015

De herplaatste Gp48B nog in de oorspronkelijke zilveren lak.
(Wel wat verboden genegeerd om deze foto te nemen).

Leonard van Beest/Margriet Vogel

 

Gp 48-B (L) weer op zijn plaats

6 december 2015

Vandaag bij het passeren van de sluizen van Lanaye gezien dat Gp48B herplaatst is. Helaas was het al te donker voor duidelijke foto’s, maar de eerste schimmige kiekjes wil ik je niet onthouden.
De paal staat tussen de nieuwe en de oude sluis in. Op het eerste gezicht niet toegankelijk voor gewone stervelingen. Maar dat gaan we bij daglicht nog eens uitzoeken.

Als je in het duister tast over de verdwijning van Gp48B dan is dit de oplossing van het mysterie: http://www.l1.nl/video/tv-verslag-147

Overig:
Gp45B lijkt nu ingebouwd tussen nieuwbouw, oudbouw en permanent lijkende hoge hekken. Dus niet meer toegankelijk. Zal die verplaatst worden?

Gp78 was nogal bekliederd.

Achtergrond:
Na het lopen van het Grenslandpad een beetje in de ban geraakt van grenspalen. Besloten tot het bewandelen van grenspalen in Zuid Limburg (Gp001 t/m Gp081). De meeste Gp’s kunnen ‘aanraken’ en met GPS de locatie vastgelegd. 33 en 34 niet om geen gewassen te beschadigen. 37, 48B en 60 wegens ontoegankelijkheid.

50 t/m 61 gaan we opnieuw doen omdat we nogal wat coördinaten missen en er een hele mooie wandeling valt te maken.

Als er belangstelling is voor onze GPS tracks en waypoint dan hoor ik dat wel.

Groet,

Leonard van Beest/Margriet Vogel
Klimmen

 

Update Gp 280-A

Foto: Piet Boogaart

12 augustus 2015

Betreft: Update vermissing grenssteen 280-A

Vervolg op mijn meldingen van 20 en 22 april.
Mijn informant belde mij op dat hij de grenssteen had waargenomen. Van de direct naastgelegen sloot is de bodem droog komen te vallen. Bij toeval kon hij door het vele groen de steen waarnemen. Afgesproken voor de andere dag om de plaatsaanduiding aan te wijzen.
Ik heb de steen nader onderzocht en moeten vaststellen dat hij doormidden is: de bovenste helft is overgebleven. Bovendien is de bovenkant beschadigd. Blijkbaar hebben indertijd de aldaar verrichte werkzaamheden met een kraan hiermee te maken gehad. Maar bewijzen kan ik het niet.

Met vriendelijke groet,
Piet Boogaart.

 

Update Gp 313 en Gp 315 (NL/BE)

23 april 2015

Hallo,

Betreft de grens van Zeeuws-Vlaanderen & België. Op 15 augustus 2013 meldde Gerda Spaanders dat grenspaal 315 nabij Philippine vermist was. Voorts deelde ze mee dat grenspaal 313 in een sloot lag. Ik constateer dat er geen update is over deze twee palen. Ik heb recentelijk een grenspalenroute samengesteld van geheel Zeeuws-Vlaanderen en de beschrijving praktisch uitgeprobeerd. Ik kan u mededelen dat alle 106 grenspalen ‘tiptop’ in orde zijn. En keurig staan te pronken in dat mooie stukje Nederland wat Zeeuws-Vlaanderen is.

Met vriendelijke groet,
Piet Boogaart.

 

Grenzstein 48-I (D/NL)

23 april 2015

Hallo,

zum Grenzstein 48 I, unter Nieuw(s) & Mededelingen:

Ich vermute, dass es sich um einen Stein der Staatsgrenze Niederlande-Deutschland handelt. Vergleichen Sie das folgende Bild auf dem Link:

http://www.eberhard-gutberlett.de/seite1/d-ns---nl-von-nr-1-bis-nr-203-ii/d-ns---nl-von-nr-1-bis-nr-170/0342949a3c13dc901/d006.html

Mit freundlichen Grüßen

Heinz Kroschner

 

Gp 280-A (NL/BE)

20 april 2015

Bij het samenstellen van een grensstenenroute heb ik met een aldaar zijnde buurtbewoner moeten constateren dat grenssteen 280a niet meer te vinden is. De vriendelijke, behulpzame meneer meldde me: Ze zijn hier met een kraan bezig geweest, misschien heeft dat met de verdwijning te maken. Ik weet het 100% zeker dat hij hier gestaan heeft. Mijn informant en ik hebben samen toch de plaats nog eens goed doorzocht, maar niets te vinden! Waarvan akte.

Met vriendelijke groet,
Piet Boogaart.

22 april 2015

Hallo,

U vroeg om een nadere duiding van de plaats van deze steen. Het is de grenssteen volgend op grenspaal 280. Deze laatstgenoemde staat achter een chocoladewinkel in het grensdorp Kapellebrug gelegen in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Er is in 2014 aldaar nog een rotonde geopend, waarbij grenspaal 279 herplaatst is.
Welnu, vanaf die rotonde rijd je over de N403 400 meter zuidelijk en gaat vervolgens rechts 100 meter een weggetje in, links van een Renaultgarage. Welnu, achter deze garage, bij een sloot, zou grenssteen 280 a moeten staan. Maar niet meer te vinden.
Een eerdere foto ter plekke geeft mijn informant gelijk.

Met vriendelijke groet,
Piet Boogaart.

 

Gp 33 (NL/D) Denekamp/Nordhorn (Rammelbeek)

Gp 33 (Foto Wim Kalsbeek)

6 april 2015

Sinds een half jaar ben ik ook grenssteenzoeker, en met veel plezier. Maar als ik dit dan tegenkom, is de lol er voor die dag wel af. Deze kwam ik tegen bij de Rammelbeek. Wie kan hier iets aan doen?

Groeten,
Wim Kalsbeek

Gp 33 (Foto Wim Kalsbeek)

Beste Wim,

Waar hebt u deze (vernielde) steen gevonden? Een jaar geleden is gp 33 namelijk al als vermist gemeld (zie ons Meldpunt).
Het is mogelijk dat het Duitse kadaster inmiddels al een vervanger heeft geplaatst, maar dat zal dan een simpele vierkante granieten steen zijn. De originele zandstenen paal is tamelijk zeldzaam en wordt op diverse plekken in Op de Grens en in het boek Grensgang Overijssel zelfs op de binnenflap vermeld. Weet u zeker dat het nr. 33 is? Bij de grensovergang Rammelbeek bij de Verbroederingsboog worden ook nogal eens oude stenen beschadigd. In elk geval dank voor de melding!

Met vriendelijke groeten,
Dick Waanders

 

Beste Dick

Als u het bericht en foto van Rien van Ittersum bedoelt, kan ik zeggen dat het cirkeltje op de foto niet de juiste plek aangeeft. Dit moet ongeveer 20 meter naar links zijn. Ik weet zeker dat het nr. 33 is. Verder heb ik nog een foto gemaakt van een tussenpaal met nr. 33 V, deze is vlak boven de grond afgebroken. Volgende week kom ik daar weer in de buurt en ga een poging doen het nummerplaatje te vinden (33). Verder mocht ik nog foto's maken van de steen die bij de boer in de tuin staat. Ik mag er niet aan denken dat dit de manier is om deze mooie stenen te bewaren! U hoort nog van mij.

Met vriendelijke groet,
Wim Kalsbeek

 

Gp 734-C (NL/D) weer opgedoken

734 C

7 januari 2015

Hallo luitjes,

Deze week bij toeval gezien dat grenspaal 734-C weer tevoorschijn is gekomen. Wie o wie heeft hem uitgegraven? Geen idee, maar ik ben er wel blij mee. Doe er een foto bij.

Groet,
Maria Beening.

 

Gp 337 en 337A Echt-Susteren/Waldfeucht

4 september 2014

Bij dezen wil ik melden dat grenspaal 337 en 337A aan de Breukelderheiweg tussen Echterbosch gem. Echt-Susteren (Limburg) en Waldfeucht (D) verdwenen zijn.

Wim Meijer, Echt

 

Gp 298 nabij Sittard

31 augustus 2014

Tijdens wandelen en fietsen langs de grens met Duitsland is grenspaal 298 in de buurt van Sittard niet te vinden. Omwonenden hebben mij verteld dat hij door de jeugd is weggenomen en dat het niet bekend is waar die nu is.

Wim Meijer, Echt

 

Gp 33 (NL/D) Denekamp/Nordhorn

Foto: Rien van Ittersum

23 maart 2014

Beste beheerders,

Ik kan grenspaal 33 niet meer vinden, ik vermoed dat hij is weggehaald. Zowel de Nederlandse als de Duitse steen. Een paar maanden geleden heb ik ook al eens gezocht, op 21 maart weer gezocht maar niet meer te zien.

Ik heb ook nog even een stukje gezocht vanaf gp 20 maar 20a was ook niet te vinden, mogelijk is hij verborgen onder een berg grond met waaihout. Maar dat weet ik niet zeker.

PS: Mijn site “Van grenspaal tot grenspaal” is gestopt. Ik heb nu een nieuwe site: “grenspalen.info”.

Met groet,

Rien van Ittersum