Meldpunt / Meldepunkt (9)

Gp 229-B en 318-C

Gp 229-B (Foto: Robert Janssen)

[6 juli 2012]

Ik weet niet of het al bekend is, maar voor degenen die het nog niet weten: Er is een nieuwe grenspaal 229B en hij staat volgens mij ook op de goede plaats. Er zit op die plek een heel klein knikje in de grens.
Nog een correctie: de tweede paal die bij 318C ligt is niet 318O. Het is de oude 318C. Lijkt op een O door een beschadiging (zie foto). Toevallig.

Robert Janssen
Heerlen

Gp 318-C (Foto: Robert Janssen)


Gp 309-311 (N-D)

Gp 309-A (Foto: Robert Janssen)

[29 juni 2012]

Ben bezig met het zoeken van de grenspalen op de Nederlands-Duitse grens. Is slecht gesteld met het grenspalenbestand. Steeds meer palen verdwijnen, of worden uit de grond getrokken. Hier een paar tips voor degene die ook bezig is met het zoeken naar grenspalen op deze grens.
Nr. 309A (Ned.) ligt in het beekje aan de overkant van de brug.
Nr. 309B (D), zit in de heg (uiteraard) precies tegenover 309B (NL).
Nr. 311F (Ned.) ligt in het beekje. Heb hem omgedraaid.

Gp 311-F (Foto: Robert Janssen)

Mocht ik nog meer tips hebben laat ik het wel weten.
Succes met zoeken.

Robert Janssen
Heerlen


Onbekende Adelaarsteen gevonden?

Adelaarsteen? (Foto: Robert Janssen)

[20 april 2012]

Robert Janssen uit Heerlen meldde ons dat hij een onbekende grenspaal van het Aachener Reich had gevonden. Er zijn nog 20 van dergelijke “Adelaarstenen” bekend, en dit zou dan nummer 21 moeten zijn.
Natuurlijk hebben we Hans (onze man in Heerlen) direct op onderzoek uit gestuurd, en hij heeft het volgende te melden.

Omdat de voorzitter van de Laurensberger Heimatfreunde, de heer Dietmar Kottmann uit Aken, ter plaatse beter bekend is, verzochten wij hem om medewerking. De heer Kottmann deelde ons schriftelijk mede:
(Nederlandse vertaling onder de Duitse tekst)

Der Stein steht zwar noch innerhalb des Aachener Reiches nahe dem Ortsteil Birk. Es ist aber ein alter Straßenstein. Er unterscheidet sich auch von den preußischen Meilensteinen, so daß ich auch erwogen habe, ihn schon in die Franzosenzeit zu schieben. Die Krefelder Straße ist ein Neubau des frühen 19. Jh. Die alte Straße gin über Birk, Paffenholz, Ottenfeld nach Zopp. (alter Name: fette zopp). In Alsdorf - Zopp heißt die Straße auch noch "Alte Aachener Straße". Sie ging von da aus Richtung Geilenkirchen weiter. Man darf nicht unterschätzen, wieviel alte Straßen bei Neuplanungen einfach aufgegeben oder überplant worden sind.

Dietmar Kottmann
Sachgebiet: grenzüberschreitende und interkommunale Rechtsfragen, rechtliche Sonderaufgaben

Voor het gemak van de lezers hieronder een vertaling van bovenstaand bericht:

De steen staat in een woonwijk van de plaats Birk, weliswaar binnen de grenzen van het Akener Rijk, maar het is een oude afstandssteen. De steen wijkt af van de Pruisische mijlstenen, zodat ook ik van mening ben dat we met een steen uit de Franse tijd te doen hebben.
De Krefelder-Straße is een vrij nieuwe straat die aangelegd werd in het begin van de 19e eeuw. De oude straat liep via de plaatsen: Birk, Paffenholz en Ottenfeld naar Zopp. In Alsdorf-Zopp wordt de straat ook nu nog ‘Alte Aachener Straße’ genoemd. Verder liep de straat in de richting van Geilenkirchen. We mogen niet vergeten hoeveel historische wegen tijdens een moderne infrastructuur simpelweg opgeheven zijn of een andere bestemming hebben gekregen.

Geen Adelaarsteen (Foto: Robert Janssen)


Oostenrijks-Nederlandse grenspalen

(Foto: Robert Janssen)

[11 mei 2012]

Heb ‘n tijdje geleden de Oostenrijks-Nederlandse grenspalen opgezocht in de regio, de enige die ik niet kon vinden was de paal die voor het gemeentehuis van Brunssum stond.
Bleek dat deze al een tijdje geleden was weggehaald vanwege verbouwingen. Heb gevraagd waar deze is gebleven, en blijkt dat hij ligt opgeslagen bij de opslagplaats van de gemeente Brunssum aan de Bosschstraat 18A. Er wordt nog gezocht voor een geschikte locatie voor herplaatsing. Heb de paal laatst opgezocht, was nog niks bekend wat betreft een eventuele herplaatsing.
Wie hem wil bezoeken kan beter eerst een afspraak maken.

Robert Janssen,
Heerlen