Meldpunt / Meldepunkt (8)

Meer over de bekladde stenen

[13 april 2012]

Eberhard Gutberlett stuurde een artikeltje uit de Borkener Zeitung over de bespoten stenen in 't Wooldse Veen (aan de Duitse zijde: Burloer Venn), waarvan de inhoud (door Hans Hermans) vertaald en samengevat luidt:

Gn vandalen aan het werk.

Wie de 19 grensstenen in het Duits-Nederlandse natuurgebied heeft bespoten, is nog altijd onduidelijk. Duidelijk is wl wie er verantwoordelijk is geweest voor de gevelde dennen, de markeringspalen en de brede paden in het veen.
Attente lezers van de BZ-krant en natuurbeschermers hebben zich gemeld en zijn, net als Horst Harmelink - een van de drie jachtgebiedpachters aan de Duitse kant - op de hoogte van de situatie. De heer Harmelink schrijft in een mailtje dat hij ook diverse brandhaarden heeft geconstateerd. Hij komt tot de conclusie: Het veengebied wekt de indruk alsof er een veldslag heeft plaatsgevonden.
Die indruk heeft Peter Pavlovic van het vakgebied Natuurbescherming en Landschapsbescherming van Kreis Borken echter niet. Het klopt dat er dennen geveld zijn, maar daarbij gaat het voornamelijk om bosbeheer, om op deze wijze dit unieke hoogveengebied te beschermen. Het veen hoort namelijk boomvrij te zijn, volgens Pavlovic.

(Oorspronkelijke auteur: Marita Rinke)


Foto's van bekladde stenen in 't Wooldse Veen

[25 maart 2012]

Met een gids (Frans ter Bogt) zijn we vandaag naar 't Wooldse Veen geweest om de grenspalen te bekijken en te fotograferen, en eens te zien wat de schade is van 't besmeuren met verf. Ongelooflijk wat die lui hebben aangericht! Er is aangifte gedaan bij de Nederlandse en Duitse instanties en nu maar zien hoe het weer schoongemaakt kan worden en wie er voor de kosten opdraait!

Wandelgroet,
Maria Beening


Palen met verf bespoten in 't Wooldse Veen

[9 maart 2012]

Vandaag vreselijk nieuws in De Gelderlander: in t Wooldse Veen zijn vele grenspalen met verf bespoten. Er zijn met fluoriserende verf nummers op gespoten, waarschijnlijk door een groep die een drijfjacht hield en zodoende een markering hadden! Er is aangifte gedaan bij de politie en de boel wordt nader onderzocht. Wat voor gek bedenkt zich zoiets? Hier staan heel bijzonder stenen in het veen, en we hebben juist van de week met een gids afgesproken om over twee weken daar een wandeling te maken langs de grenspalen. Ik ben heel benieuwd wat voor ellende we daar zullen aantreffen. We gaan foto's maken en zullen de resultaten laten zien!
En nu moet onderzocht worden hoe de palen weer schoongemaakt kunnen worden!

Wandelgroet van Maria Beening.

Ook gemeld door Hans Hermans, namens Jacqueline.