Meldpunt / Meldepunkt (7)

GOB Avantis

Gp 213 hoort op Avantis bedrijventerrein (Foto: Hans Hermans)

[25 januari 2012]

Avantis is, zoals we weten, een bilateraal industriepark in Nederland op de grens tussen Heerlen en Aken. Op 17 november 2000 werd het object door burgemeesters, ambtenaren en kapitaalkrachtige genodigden, feestelijk geopend. Om het feest potentie bij te zetten werd op 13 november 2000 de paalsteen met nummer 213 uitgegraven en in het centrum van de feestruimte geplaatst. Helaas vergat men na het uitbundige feest om de talisman (lees: steen 213) terug te plaatsen. De grenssteen werd naar Aken afgevoerd en is sindsdien onvindbaar.

Onze burgemeester reageerde prompt m.b.t. steen 213 die uitgegraven werd:

“Geachte heer Hermans,
Dank voor uw tip. Ik zal deze doorgeven aan de nieuwe wethouder die belast is met cultuurhistorie. Want volgens mij is het echt een onderwerp dat door Barry Braeken kan worden opgepakt.

Met vriendelijke groet,
Paul Depla”


Over de verdwenen gp 48 N/B

[23 december 2011]

Bericht van Hans Hermans:

Wij hebben een nieuwe Commissaris van de Koningin, die in de provincie Limburg door de burgers 'Gouverneur' genoemd wordt. Het fijne is, dat Theo Bovens, zo heet de gouverneur, brieven van bezorgde burgers beantwoordt. Op 13 september 2011, tijdens een wandeling voor De Natuurgids, het orgaan van natuurminnend Limburg, ontdekte ik dat grenspaal 48 verdwenen was. Voor mij reden een briefje aan de gouverneur te schrijven. Op 20 december 2011 ontving ik een inhoudelijk reactie:

“Geachte heer Hermans,

In uw brief van 13 september jongstleden heeft u mij een aantal vragen gesteld over grenspaal 48. Beantwoording van uw vragen heeft even op zich laten wachten, omdat eerst met de betrokken leden van de rijksgrenscommissie contact is gezocht. Grenspaal 48 is tijdelijk verwijderd en opgeslagen in verband met werkzaamheden aan het sluizencomplex van Ternaaien. Het gaat meer specifiek om de dubbele grenspaal 48, die op Belgisch grondgebied staat. De Belgisch-Nederlandse rijksgrenscommissie voor de provincie Limburg zal beslissen waar grenspaal 48 (B) zal worden herplaatst. Op dit moment is nog niet bekend wanneer herplaatsing zal plaatsvinden. Ik ga er van uit dat ik u met deze brief voldoende heb geďnformeerd.

Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg
drs. Th.J.F.M. Bovens”


Grenspaal te koop

[1 december 2011]

Beste,

Als je van Lommel richting grens gaat, waar grenspaal 190 staat, zijn er in de Lepelstraat 2 grenspalen te koop.

Grensloze groetjes,
Vermoesen Freddy.


Bewerkte palen grensovergang Beek/Elten

Bovenkant rozerood geverfd (Foto Maria Beening)

[29 november 2011]

Hallo luitjes,

Weet iemand van jullie waarom de grenspalen bij de grensovergang van Beek/Elten zo zijn bewerkt?
Is toch geen gezicht! En grenspaal 696a is afgebroken en lag onder de takken verstopt.

Groet,
Maria Beening.

Rozerood geverfd (Foto: Maria Beening)

Omgevallen (Foto: Maria Beening)