Meldpunt / Meldepunkt (5)

Reactie van het Kadaster Aachen:

[20 april 2010]

''Die Metallkonstruktion wurde vom Grenzstein 202 Anfang des Jahres entfernt. Nach erneutem Ortstermin haben wir aber auch festgestellt, dass die Metallkonstruktion wieder angebracht wurde und nun auch auf dem Grenzstein 203. Den Eigentümer wird schriftlich darüber informiert, dass er die beiden Metallkonstruktionen entfernen muss, ansonsten würde die Entfernung von Amtswegen erfolgen."

Stekels op 202, 203

202 (Foto: Hans Hermans) 203 (Foto: Hans Hermans)

[3 april 2010]

Ik had gehoopt dat het Nederlandse Kadaster de spitse punten op paalsteen NL/D nummer 202 zou weghalen, maar nu zag ik dat op paalsteen NL/D 203 ook spitse punten staan. Het schijnt in Nederland niet verboden te zijn om historische grensmarkeringen een oneigenlijke functie te geven.

Hans Hermans, Heerlen


Spanband om 327-G

Gp 327-G

[27 maart 2010]

Hallo beste meldpunt-voor-vermiste-palen maker. Ik zie als eerste foto een paal (840) waaraan een beetje kippedraad is bevestigd, en dat wekt al enige afschuw. Ik zou voorzichtig zeggen: bekijk de meegezonden foto en huiver.

(geen naam en plaats)


Steen als draadbevestiging

Draden aan steen (Foto: Rita Melgert)

[19 maart 2010]

Dit is niet de bedoeling van een grenspaal, hij hoort helemaal vrij te staan, zonder draden, snoeren, touwen of kabels eraan bevestigd. Hopelijk maakt het Kadaster hier snel een einde aan!

840-B en paasvuur (Foto: Dick Waanders)

Naast steen 840-B ligt overigens een stapel takken voor een paasvuur. Beschadiging van de steen is daarbij zeker niet uitgesloten.


Hulp gevraagd voor halve grenssteen

[13 maart 2010]

Een niet met name te noemen gepensioneerde heer meldde mij heden dat hij een halve grenssteen met de letters P en N in zijn tuin heeft staan. Het betreft steen 61 of 63 in de buurt van Brecklenkamp. Met toestemming had hij die destijds meegenomen. We mogen hem ophalen en herplaatsen. Wie weet er raad mee? De steen is te zwaar voor mijn kofferbak. Wie kan ons helpen?

Dick Taat, Lonneker


Gp 18-VI vraagt om hulp

Gp 18-VI (Foto: Dick Waanders)

[11 maart 2010]

Hopelijk lezen de voor grenspalen verantwoordelijke Nederlandse kadaster-medewerkers deze rubriek net zo trouw als hun Duitse collega's. De Duitsers hebben zich erg goed gekweten van hun taak en de grensmarkeringen in tip-top staat gebracht. Alle ontbrekende stenen zijn vervangen of hersteld en nog niet aangebrachte of verdwenen nummerplaatjes zijn overal bevestigd. Toch kan het Nederlandse kadaster, dat nu drie jaar lang de controle over de grens heeft, niet op zijn lauweren rusten.

Finaal afgebroken (Foto: Dick Waanders)

Bij de grensovergang De Poppe (snelweg) treffen we deze afgebroken nieuwe grenspaal 18-VI aan. Het voorheen ontbrekende nummerplaatje is wel netjes aangebracht, maar de steen is daarna kennelijk door een of ander voertuig omver gereden. Een beetje raadselachtig, want een auto kan hier nauwelijks komen. Wellicht een maaimachine?
Misschien kan er bij het herstellen van de steen wat ruimte rondom vrij gelaten worden, want 's zomers staat hier het onkruid manshoog, en wordt de steen aan het zicht onttrokken.