De Witte Paal bestaat écht

[11 september 2005]

Sommige dingen zijn al heel lang een begrip als het gaat om bijvoorbeeld plaatsaanduidingen. Veel punten in het wegennet hebben soms een onofficiële naam, die door iedereen in de regio begrepen wordt.
Wegsituaties waarvoor soms plastische namen worden gebruikt, kunnen bijvoorbeeld een grensovergang, een brug of een kruispunt zijn. Zo weet iedereen waar het over gaat als we namen als De Mosterdpot of De Witte Paal laten vallen. Het zijn bekende kruispunten in Almelo en op de splitsing Ommen - Hardenberg - Almelo.
Bij de Mosterdpot heb ik nog nooit een grote (of kleine) pot met mosterd zien staan, en bij de naam De Witte Paal heb heb ik nog nooit aan een wit geschilderd paaltje gedacht.

De Witte Paal (Foto Dick Waanders)

Toch staat er bij De Witte Paal écht een witte paal. En die past ook nog eens mooi hier in Op De Grens, want het gaat niet om een kleine ronde paal maar om een authentieke, forse, vierkante (Bentheimer zandstenen) grenssteen.
Geen rijksgrens te bekennen hier, maar het lijkt toch wel om de een of andere grensaanduiding te gaan.
De steen staat bij de T-splitsing waar drie verkeersstromen bij elkaar komen: van en naar Ommen, Almelo en Hardenberg.
De Witte Paal wordt goed wit gehouden, maar de bovenste verflaag is momenteel behoorlijk gekrakeleerd.
De inscripties, die aan alle zijden staan, zijn mooi zwart gemaakt.
Hoe oud de paal precies is en waar hij oorspronkelijk voor heeft gediend, moeten we nog uitzoeken. Die informatie houdt u nog even tegoed van ons.
Als u deze foto vergelijkt met de bovenste, dan ziet u een verschil.
De paal is namelijk begin 2006 fel oranje geschilderd, door wie is onbekend. De bovenste foto is gemaakt nadat de steen weer egaal wit gemaakt was. De inscripties zijn daarbij niet meer zwart gemaakt.

De Witte Paal (Foto: Dick Waanders)