Jachtpalen Weldam-Twickel

Twickel-Weldam (Foto Dick Waanders]

[27 juli 2005][23 oktober 2006]

Dieren doen het met een geurvlag van urine, mensen doen het anders. Mensen hebben gereedschappen. Om hun jachtgebied af te bakenen plaatsen mensen stenen palen met een afgeronde bovenkant en met inscripties erop.
In de buurt van Goor staan deze twee palen recht tegenover elkaar. Ze staan op de kruising van de Ulkenweg en de Dorreweg, niet ver van de brug over het Twentekanaal.

Jachtpaal Weldam (Foto Dick Waanders)

Op de lage paal staat: Twickel en op de hoge: Weldam. Het jaartal 1878 staat op beide palen op de zijkant.
De palen geven de scheiding aan tussen het jachtrevier van het kasteel Twickel in Delden en het kasteel Weldam bij Diepenheim.
Of ze nog een actuele betekenis hebben, is nog niet door ons uitgezocht.

Jachtpaal Twickel (Foto: Dick Waanders)

In een ander hoofdstuk beschrijven al een serie jachtpalen van Twickel, nu voegen we er nog twee aan toe. Alle stenen staan zo op het oog, op gelijke afstand van het kasteel en in een cirkel er omheen. Helemaal compleet hebben we ze nog niet, maar omdat ze er allemaal ongeveer gelijk uitzien, doen we er niet al te veel moeite voor.
Deze paal moet ergens in de Ruwe Braak staan. Helaas kan ik op de kaart de exacte straat niet terugvinden.

En tot slot nog eentje die ook aan de Langestraat staat, schuin tegenover die naast het kerkhof. Destijds zijn we daar gewoon langsgefietst, zonder hem te zien.
Gezegd moet worden dat ze er ook niet al te opvallend uizien, en dat ze mooi opgaan in de omgeving. En toch zijn ze moeilijk over het hoofd te zien.

Jachtpaal Twickel, ook aan de Langestraat (Foto: Dick Waanders)