Mysteriesteen

NAM-steen (Foto: Dick Waanders)

Jarenlang zijn we nabij deze plek geweest, zonder de steen bewust te hebben opgemerkt. Dat is toch een beetje vreemd voor zulke geroutineerde grenspalenvorsers als ons, nietwaar?
Misschien ligt het daaraan dat er hier in de verste verte geen landsgrens te bekennen is. Maar feit is ook dat het hier om een flinke steen gaat met een forse sokkel, die ons wel degelijk iets wil vertellen. Maar wat? Daar hebben we geen flauw idee van, en ook de beschadigde inscripties bieden ons weinig houvast wat dat betreft.
We zullen maar niet eens vertellen waar hij precies staat, want hij staat er al tamelijk miserabel bij, en er lopen grenspalendieven rond in de provincie.

NAM-steen (Foto: Dick Waanders)

Eef Berns - wat zouden we zonder hem zijn? - heeft nog een aanvulling:
Die onbekende steen (waar staat ie trouwens?), ben ik elders ook een paar keer tegengekomen, bij gp137 onder Coevorden en tussen 160t4 en t5. Het gaat om de volgende tekst:

C.S.M. : Concessiegebied StaatsMijnen
N.A.M. : Nederlandse Aardolie Maatschappij

Iets dergelijks zien we bij gp790a, daarover meldt Co Bieze:
“Beste grenspaalliefhebbers,
In het Boek: Winterswijk, een eeuw verandering, deel 1, geschreven door Willem Peletier, las ik o.m. het volgende.
In het eerste kwart van de 20e eeuw werden diepboringen verricht in de tot de gemeente Winterswijk behorende dorpjes: Kottum, Ratum en Corle. Men vond op bereikbare hoogte steenzout, steenkolen en aardolie. Aan een combinatie van maatschappijen, die onder de naam GELRIA werkten, werd een concessie gegeven, om een en ander te exploiteren. (Tot exploitatie is het nooit gekomen). Het gebied van de concessie (10340 ha) werd afgepaald met 10 stenen. Ze zijn van hardsteen, lang 1,30 mm. en op de kop 20 cm breed. Aan de voorzijde zijn ze gemerkt met het woord: "GELRIA". Eén ervan staat op de rijksgrens tussen de stenen NOS. 790 en 791. De GELRIAsteen heeft ook een officiële nummer als grenssteen.”