Grensbank Helhuizen

Grenspaal Helhuizen (Foto: Dick Waanders)

In Helhuizen lijkt het niet helemaal pluis te zijn, we komen er duistere zaken tegen. Maar dat terzijde. In Op de Grens gaat het om grenzen en zo.
Terwijl de rijksgrenzen steeds meer verwaarloosd worden, zijn het de andere grenzen (marke-, gemeente- en provinciegrenzen) die steeds meer in ere hersteld en gemarkeerd worden.
Bovenstaand gemeentebord is een echte stenen grenspaal. Ze staan op landkaarten ook stuk voor stuk aangegeven.
Deze palen zien er allemaal goed uit en worden kennelijk ook goed onderhouden, terwijl ze toch al tamelijk oud moeten zijn.
Volgens mij is het alleen nog de gemeente Hellendoorn die deze palen in ere houdt, elders zijn ze allemaal vervangen door lagere metalen borden.

Grensbank (Foto: Dick Waanders)

Dichtbij de grenspaal treffen we een nieuwe bank aan. En daarmee hebben we er een nieuwe grensmarkering bij: een “grensbank”!
Op de bank zitten in totaal zeven metalen plaatjes. De twee met een gele N en groene P erop staan voor Nationaal Park, en laten we even buiten beschouwing.
Op de overblijvende, verzonken aangebrachte, plaatjes staat: “GEMEENTE”, “/”, “MARKE”, “GRENS” en “————”.
Het laatste plaatje is eigenlijk gewoon een metalen strip die midden op het zitgedeelte van de bank is aangebracht, en is bedoeld om de richting van de grens aan te geven.
Het kost even wat puzzelen en nadenken, maar dan wordt ons de (vermoedelijke) bedoeling duidelijk: “Gemeente/Marke-Grens”.
Het gaat dus tegelijk om de gemeentegrens tussen Rijssen en Hellendoorn en een oude Markegrens.

Grensbank (Foto: Dick Waanders)