Graafschapspad

Ondergelopen Graafschapspad (Foto Dick Waanders)

Vanwege het riviertje de Dinkel is de grens vanuit Nederland moeilijk te bereiken, er zijn weinig bruggetjes en met de auto is het al helemaal niet te doen.
Vlak voor de Snoeijinksbeek en de Snoeijinksbrug kronkelt het Graafschapspad, een fietspad naar het Duitse Forst Bentheim. We gebruiken het pad om lopend de grens te bereiken.
Kort voor een mooi wit bruggetje over de Dinkel, ontwaren we links in de brandnetels een flinke steen. Het onkruid staat er tot borsthoogte en te zien is dat er al iemand eerder naar de steen gelopen is.
Wij zoeken een tak om ons een pad door het stekelige spul te banen. Bij de steen aangekomen zien we tot onze verbazing dat er helemaal niets op staat. Later, bij het bestuderen van de plattegrond, zien we dat hij helemaal niet langs de grens staat. Hij staat namelijk aan de Nederlandse kant van de Dinkel, en de grens is aan de overkant van het riviertje. Hadden we nou maar even doorgelopen, we gingen er vanuit dat de Dinkel tevens de grenslijn vormde. Fout van ons.

Ongenummerde steen (Foto Dick Waanders)

De steen is een massieve, brede steen, vermoedelijk van Bentheimer zandsteen. Hij heeft een ronde bovenkant en is aan alle kanten geribbeld.
Aanvankelijk hadden we geen idee van de mogelijke betekenis van deze steen. Inmiddels zijn we er achter dat er nog een tweede identieke steen staat, iets meer in de richting van De Lutte. Die hebben we pas in februari 2007 gefotografeerd.

Twee ongenummerde stenen (Foto: Dick Waanders)

Aan de andere kant van de Dinkel staan eveneens twee ongenummerde grensstenen. Ze zijn van een ander type. Ze lijken ook iets verder uit elkaar te staan dan het andere duo, maar dat hoeft geen speciale betekenis te hebben. De vier stenen staan nu alle vier in Nederland, maar ooit liep de grens er tussendoor en stonden de stenen dus aan weerszijden van de grens.
In de rubriek Historisch, “Over de Dinkel”, staat een uitgebreide verhandeling over het waarschijnlijke doel van deze stenen.

Ongenummerde steen (Foto: Dick Waanders)

Ongenummerde steen (Foto: Dick Waanders)

Tevens hebben we nog eens intensief gezocht naar Gp 11-I, die ook anderen niet hebben kunnen vinden. Hij zou in een weiland moeten staan, precies bij de scherpe knik in het Graafschapspad. Ook nu hebben we er geen spoor van kunnen ontwaren. In het weiland zal hij wel in de weg hebben gestaan, en op een andere logische plek is hij ook niet te zien. Hij zou eventueel onder een berg zand en afval kunnen zitten, maar bij gebrek aan een schop hebben we maar niet gegraven.

Daarentegen hebben we nog wel even een kijkje genomen bij Gp 11-II, die vanaf de Duitse kant niet te benaderen is, in verband met het vele water, maar via het Nederlandse weiland nog wel te bereiken is.

Gp 11-II (Foto: Dick Waanders)